Skotsko chce obejít britskou vládu, hodlá jednat přímo s EU

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon

Skotská první ministryně Nicola Sturgeon Zdroj: ctk/ap

První ministryně Skotska (premiérka) Nicola Sturgeonová chce bránit místo, které má Skotsko v Evropské unii, a bude usilovat o to, aby i po odchodu Británie z unie mohli mít Skotové nadále přístup k jednotnému evropskému trhu. Sturgeonová to dnes prohlásila ve skotském parlamentu, kde vyjádřila odhodlání jednat se zástupci EU přímo a obejít tak odcházející britskou vládu.

Sturgeonová zároveň kritizovala záměr britského premiéra Davida Camerona ponechat řešení situace, respektive podání oficiální žádosti o odchod z EU, až na svého nástupce. Podle Sturgeonové nelze čekat tři měsíce na výběr nového šéfa britské vlády.

Šéfka skotské vlády proto už ve středu zamíří do Bruselu, kde chce o postoji Skotska k britskému odchodu z EU jednat přímo s Evropskou komisí a hájit tak skotské zájmy. Sturgeonová také řekla, že je v přímém kontaktu s představiteli jednotlivých zemí EU. V Bruselu se setká mimo jiné s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Naopak schůzku s ní odmítl předseda Evropské rady Donald Tusk kvůli tomu, jak je situace mezi EU a Británií nyní „delikátní“. „Není to správný, vhodný okamžik k setkání,“ řekl nejmenovaný činitel EU podle agentury AP.

Odchod z Evropské unie by byl proti vůli skotského lidu, upozornila šéfka skotské vlády. Zároveň ale dodala, že v nynější chvíli nežádá zatím o nové referendum o nezávislosti Skotska na Británii. V roce 2014 se Skotové vyjádřili pro setrvání v Británii. V předreferendové kampani byli ovšem mimo jiné zastrašováni i tím, že s nezávislostí by opustili i EU.

Na rozdíl od celkového výsledku britského referenda, které minulý týden vyznělo ve prospěch odchodu Británie z unie, ve Skotsku se voliči rozhodli výraznou většinou podpořit nikoli brexit, ale opačnou možnost - tedy pokračování členství v Evropské unii.

„Jsem odhodlána, plně odhodlána zachovat vztah a místo Skotska v EU,“ řekla Sturgeonová před skotskými poslanci. „Musíme nyní podniknout veškeré potřebné kroky k tomu, abychom zajistili, že vůle skotského lidu ohledně EU bude respektována,“ dodala.