Skotští nacionalisté: Pokud Británie odejde z EU, vyvoláme další referendum

Edinburgh

Edinburgh Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pokud se Británie rozhodne proti vůli skotských voličů v červnovém referendu opustit Evropskou unii, musí mít Skotsko právo uspořádat další plebiscit o své budoucnosti ve svazku s Londýnem. Podle agentury Reuters to uvedla skotská první ministryně a předsedkyně proevropské Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová.

SNP před květnovými skotskými parlamentními volbami hodlá vystupovat s jasným poselstvím, že nové referendum o osudu Skotska se musí konat, když bude jasné a nezpochybnitelné, že většina Skotů chce nezávislost. „Nebo když se ukáže výrazná změna okolností, které převážily v roce 2014, příkladem je vyčlenění Skotska z EU proti naší vůli,“ uvedla Sturgeonová.

Skotové v referendu v roce 2014 poměrem hlasů 55 ku 45 odmítli nezávislost, za kterou bojovala SNP. Většina z pěti milionů Skotů ale podporuje setrvání Británie v EU, a podle mnohých analytiků by tak odchod země z evropského bloku mohl vyvolat další hlasování o nezávislosti Skotska. Británie bude o svém dalším setrvání v EU hlasovat v referendu 23. června.