Slováci pracují podle nových pravidel

Slovensko

Slovensko

Na Slovensku začal platit nový zákoník práce. Zaměstnavatelé díky němu získali větší míru flexibility. Vláda si od novely slibuje snížení nezaměstnanosti a příliv zahraničních investorů. Odbory však normu kritizovaly s tím, že oslabuje postavení zaměstnanců.

Součástí úpravy je například odstupňování délky výpovědní lhůty podle počtu let odpracovaných ve firmě. Pokud v ní člověk strávil méně než rok, činí tato doba pouze jeden měsíc. Změna zákona navíc ruší nárok na souběžné využití lhůty a čerpání odstupného. Zkušební lhůta se pro většinu zaměstnanců nemění, zůstává tříměsíční. Výjimkou jsou vedoucí pracovníci, kterým ji lze stanovit až na půl roku.

Zákonodárci vyšli zaměstnavatelům vstříc i v případě vytváření pracovních míst. Zrušené místo budou moci obnovit už po dvou měsících. V současnosti musí čekat čtvrt roku, než mohou na uvolněné místo přijmout jiného pracovníka. „V praxi se může stát, že se malé firmě, která přežívá na hraně, sníží počet objednávek a firma si nemůže dovolit z existenčních důvodů platit zaměstnance jen tak. To se však může změnit a bude potřebovat pracovníka opět přijmout,“ uvedla právnička Katarína Babiaková.

Novela zákoníku práce se snaží působit také „prorodinně“. Novinkou například je, že zaměstnavatel může ve zkušební době propustit těhotnou nebo kojící ženu jen ve zcela výjimečných případech a musí své rozhodnutí řádně zdůvodnit.Zákon také zavedl možnost rozložit si rodičovskou dovolenou na delší časové období. Nárok na to trvá až do pěti let stáří dítěte, v případě jeho špatného zdravotního stavu dokonce do osmi let.Úpravu zřejmě ocení lidé starší 33 let. Díky ní jim vzniká automatický nárok na pět týdnů dovolené.

Další změny v pracovních vztazích

»práci na dobu určitou bude možné uzavřít maximálně na tři roky, po které ji bude možné prodloužit třikrát
» aby mohly odbory ve firmách vyjednávat za všechny zaměstnance, musí jich sdružovat alespoň třicet procent
» pokud se firma dohodne se zaměstnanci, může se zvýšit objem přesčasů