Slovenská banka kvůli nucené výměně dluhopisů žaluje Řecko

Poštová banka

Poštová banka

Slovenský peněžní ústav Poštová banka a její akcionář, společnost Istrokapital, zahájili u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) arbitráž vůči Řecku. Důvodem je loňská výměna řeckých dluhopisů za nové, s mnohem nižší hodnotou. Při této transakci, která byla součástí mezinárodní finanční pomoci silně zadluženému Řecku, Poštová banka vykázala vysokou ztrátu.

„Řecko přijalo opatření, kterými došlo k porušení mezinárodních dohod. Tím nás připravilo o hodnotu naší investice,“ citovala slovenská média šéfa Poštové banky Marka Tardu. V bance nedávno získala kontrolní podíl finanční skupina J&T od Istrokapitalu. Ten sídlí na Kypru a patří slovenskému finančníkovi Mariu Hoffmannovi.

Banka a Istrokapital tvrdí, že Řecko jednostranně a zpětně změnilo podmínky vydaných státních dluhopisů. Tím prý porušilo investiční dohody, které Atény uzavřely se Slovenskem a Kyprem.

Poštová banka v roce 2011 vlastnila řecké dluhopisy v nominální hodnotě půl miliardy eur (asi 12,9 miliardy korun). Při odpisu těchto cenných papírů peněžní ústav přišel o 275 milionů eur. Výsledkem pak byla ztráta přesahující 217 milionů eur, kterou banka vykázala za rok 2011. Loni se hospodaření peněžního ústavu přehouplo do čistého zisku, který činil 67,46 milionu eur.

Poštová banka je z hlediska bilanční sumy šestkou na slovenském bankovním trhu. Má 41 poboček a své služby poskytuje také na více než 1500 poštách po celé zemi.