Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst na 3,3 procent

Slovensko

Slovensko

Tempo meziročního růstu slovenské ekonomiky se v druhém letošním čtvrtletí mírně zpomalilo na 3,3 procenta z 3,5 procenta v prvním kvartálu. Hospodářství země tak dosáhlo nejhorší výsledek od začátku loňska, kdy se po předchozím propadu vrátilo do černých čísel. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil Statistický úřad. Český hrubý domácí produkt (HDP) se v druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,4 procenta.

Zveřejněná čísla o vývoji slovenské ekonomiky jsou horší než odhady analytiků, kteří očekávali udržení růstu HDP na úrovni prvního čtvrtletí. Statistici vývoj hospodářství nekomentovali, podrobnější čísla zveřejní později. Podle sezonně upravených údajů si HDP v druhém čtvrtletí meziročně polepšil o 3,4 procenta, v porovnání s předchozím čtvrtletím přidal o 0,9 procenta.

„Nejaktuálnější ekonomická čísla nejen ze Slovenska, ale i od nejvýznamnějších obchodních partnerů Slovenska naznačují rizika, že růst bude (letos) pomalejší, než se původně očekávalo,“ komentoval zveřejněná data ekonom ING Commercial Banking Eduard Hagara. Dodal, že v nejbližším období patrně přistoupí k snížení výhledu letošního růstu slovenského HDP z dosud předpokládaných 3,4 procenta. Analytici už dříve upozornili, že slovenský průmysl v posledních měsících ubírá z tempa, což by mohlo naznačovat horší vyhlídky ekonomiky pro další období.

Slovenské ministerstvo financí i centrální banka jsou ve výhledu hospodářství optimističtější. Obě instituce v červnu zvýšily odhad růstu HDP Slovenska na tento rok, a to shodně na 3,6 procenta.Ačkoliv slovenská ekonomika ubrala v druhém kvartálu z tempa růstu, zaměstnanost si polepšila třetí čtvrtletí po sobě, meziročně stoupla o 2,1 procenta. Špatný vývoj na trhu práce patří k největším problémům ekonomiky, míra nezaměstnanosti v zemi se letos pohybuje kolem 13 procent.