Slovenská obrana po 40 letech vymění letištní radary. Nové dodá pardubická Eldis

Ředitel firmy Eldis Pardubice Aleš Jedlička na snímku z roku 2019

Ředitel firmy Eldis Pardubice Aleš Jedlička na snímku z roku 2019 Zdroj: Profimedia

Výroba radarů ve firmě Eldis Pardubice
ELDIS Pardubice, s.r.o.
3
Fotogalerie

Česká společnost Eldis Pardubice dodá Slovensku tři soupravy radarů za 23,74 milionu eur (622 milionů korun) pro tamní vojenská letiště. Slovenské ministerstvo obrany uvedlo, že s dodavatelem v pondělí podepsalo smlouvu. Eldis Pardubice byl jediným zájemcem v zadávacím řízení. Podle ministerstva dřívější průzkum ukázal, že ceny jiných výrobců jsou výrazně vyšší.

„Technika po životnosti je pravděpodobně druhým nejčastějším problémem v našich ozbrojených silách hned po havarijním stavu infrastruktury,“ komentoval podpis smlouvy slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oproti předpokládané hodnotě zakázky nabídl Eldis Pardubice cenu o zhruba 139 tisíc eur (3,6 milionu korun) nižší.

Ředitel firmy Eldis Pardubice Aleš Jedlička minulý týden v reakci na informaci, že společnost uspěla v zadávacím řízení, uvedl, že úspěchu si váží. Zakázku označil za významnou. Firmě zajistí práci na příští období a zároveň půjde o zajímavý referenční projekt v zemi začleněné do struktur NATO.

Nové radary nahradí stávající slovenské systémy, které jsou v provozu od 80. let a jejichž technická životnost podle slovenského ministerstva obrany skončila už před třemi lety. Na základě smlouvy první souprava radiolokátorů bude dodána do konce příštího roku pro armádní letiště Kuchyňa nedaleko Bratislavy.

Pardubická firma Eldis získala v roce 2016 kontrakt také od českého ministerstva obrany, které tehdy podepsalo smlouvu na nákup čtyř souprav letištních radiolokátorů za 538 milionů korun.

Slovenské ministerstvo obrany hledalo dodavatele letištních radarů už za předchozí vlády. V roce 2018 úřad označil za nejvýhodnější právě nabídku od Eldis Pardubice. Zadávací řízení, ve kterém česká firma nabízela Slovensku radary za 23,88 milionu eur (626 milionů korun) včetně počáteční logistické podpory, ale ministerstvo loni zrušilo. Zdůvodnilo to tím, že Eldis Pardubice nepředložil požadované dokumenty k posouzení splnění podmínek pro účast v zadávacím řízení. Česká firma to tehdy zdůvodnila chybou jednotlivce. Slovenské ministerstvo obrany pak vypsalo nové řízení na výběr dodavatele radarů.