Slovenská policie obvinila poslance Kotlebu. Chudým předal šek s „nacistickou symbolikou“

Marian Kotleba

Marian Kotleba Zdroj: Profimedia.cz

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Marian Kotleba
Marian Kotleba
Marian Kotleba
9
Fotogalerie

Slovenský poslanec a župan banskobystrického kraje Marian Kotleba se dostal do hledáčku policie. Ta obvinila předsedu Lidové strany Naše Slovensko z toho, že se na stranické akci v březnu dopustil propagace nacismu. Sociálně slabším rodinám totiž předal šek v hodnotě 1488 eur. 

Zprávu o stíhání přinesl slovenský portál pluska.sk. Policie se zaměřuje především na symboliku čtyř čísel, která má pro neonacisty skrytý význam. Číslovka 14 odkazuje na takzvaných 14 slov, tedy termín, který se kterým přišel již zesnulý americký rasista David Lane. Právě ve 14 větách Lane za svého života vyjádřil svůj pohled na „nadřazenost bílé rasy“.

Druhá dvojice čísel pak odkazuje k osmým písmenům abecedy (bez interpunkce), tedy H H, za čímž se zase skrývá zvolání „Heil Hitler“, stále hojně používáno mezi podporovateli odkazu nacistického vůdce.

„Můžeme potvrdit, že Národní kriminální agentura Policejního prezídia vznesla v červenci vůči této osobě obvinění za projev směřující k potlačení základních práv a svobod,“ uvedl pro Denník N policejní tiskový mluvčí Martin Wäldl.

Podle Denníku N se však kolem podobných prohlášení v posledních týdnech točí celá politická scéna. Sám Kotleba totiž podal trestní oznámení na premiéra Roberta Fica. To se týká výroku, kdy slovenský předseda vlády řekl, že „i Hitler měl dobrý ekonomický program, ale dobře víme, jak to dopadlo“. Fico se takto vyjádřil ve slovenském veřejnoprávním rozhlase, kdy kritizoval opoziční stranu SaS. Ta v minulosti s Kotlebovou stranou řešila společné body programu, později se však vůči uskupení distancovala.

Kotleba všek není jediným členem Lidové strany Naše Slovensko, kterého policie vyšetřuje. Problémy mají také Stanislav Mizík a Milan Mazurek. Zatímco Mizík vytvářel seznamy osob s židovským původem, Mazurek se při rozhovoru v rádiu nenávistně vyjadřoval vůči muslimům, migrantům a Romům.