Slovenská policie vyslýchá dalšího novináře kvůli aféře ve vojenské rozvědce

Tom Nicholson

Tom Nicholson

Už druhý slovenský novinář musí jít na výslech kvůli zveřejnění informací o tunelování vojenské tajné služby. Údajné machinace s majetkem armádní rozvědky za předchozí vlády premiéra Roberta Fica (2006-2010) mohou ohrozit ministra obrany Martina Glváče. Ficova vládnoucí strana Směr-sociální demokracie však má spolehlivou většinu v parlamentu a snaží se skandál zlehčovat.

Jako první musela před policií vypovídat redaktorka listu Hospodárske noviny Martina Tvardzíková Ruttkayová. Výslech trval pět hodin a vyšetřovatel se jí ptal také na to, proč se jako matka setkává s bývalým šéfem vojenské rozvědky Romanem Mikulcem. Novinářka kvůli tomu podala stížnost na inspekci ministra vnitra. Už dříve policejní prezident Ruttkayovou vyzýval, aby o aféře přestala psát.

V pondělí se má dostavit k výslechu Tom Nicholson, nezávislý reportér kanadského původu, který se před více než rokem proslavil při zveřejnění spisu Gorila. Tento materiál, postavený na údajných odposleších civilní tajné služby, odkryl rozsáhlé korupční praktiky ve slovenské politice. Nyní se Nicholson zřejmě provinil tím, že na svém blogu popsal hospodářské delikty Vojenské zpravodajské služby (VSS). „Nevím, jestli si myslí, že opravdu patřím do vězení, ale motivuje mě to psát ještě víc,“ řekl Nicholson deníku Sme.

Aféru spustil únik informací ze zprávy, kterou sepsal bývalý důstojník VSS Vladimír Suchodolinský. Dokument popisuje například nevýhodné prodeje nemovitostí, které předtím nechala tajná služba zrekonstruovat. Zodpovědnost má padat na bývalé šéfy vojenské kontrarozvědky a rozvědky. Podle slovenských médií je Suchodolinský mezi osmi bývalými a současnými pracovníky tajné služby, které ministr obrany Glváč minulý týden zbavil mlčenlivosti. Glváč, který dříve označil skandál za „kachnu“, bude zřejmě čelit hlasování o odvolání. Vzhledem k rozložení sil v Národní radě ale svoje křeslo nejspíš uhájí.
Na Slovensku dnes působí podobně jako v Česku jediná vojenská služba, Vojenské zpravodajství. Do ní se od začátku letošního roku sloučila VSS a Vojenské obranné zpravodajství (kontrarozvědka).

SME: Gorila Czech Made

Gorila v jasnějších konturách