Slovensko chystá školní obědy zdarma a vyšší důchody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Slovensko chystá proplácení školních obědů státem pro děti z posledního ročníku mateřských škol a pro všechny žáky základních škol. Plánuje i zdvojnásobit vánoční příspěvek důchodcům a zpřístupnit levnou lázeňskou léčbu většímu počtu pacientů. Opatření připravila nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a podle předsedy Směru-SD a expremiéra Roberta Fica si vyžádají 191 milionů eur (4,9 miliardy korun) ročně.

Další vládní strana SNS zase prosadila v koalici například návrh na snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na ubytování s odhadovaným dopadem na rozpočet 25 milionů eur (více než 640 milionů korun).

Podle premiéra a místopředsedy Směru-SD Petera Pellegriniho opatření neovlivní cíl vlády dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2020. Platit by měla začít v příštím roce, rok před plánovanými parlamentními volbami. Tříčlenná slovenská koalice počítá i se zvýšením platů pracovníků státního a veřejného sektoru.


Jaký dostanete důchod? Odpověď poskytne kalkulačka


"Držíme se filozofie, že když se daří státu, je naší povinností podělit se o tento úspěch s lidmi," řekl novinářům Fico. Dodal, že bezplatné školní obědy přijdou stát na 106 milionů eur (2,7 miliardy korun) a zdvojnásobení vánočních příspěvků pro důchodce na 75 milionů eur (1,9 miliardy korun).

V České republice před dvěma lety začal fungovat projekt bezplatných školních obědů pro děti z chudých poměrů.

Takzvané sociální balíčky nejsou na Slovensku novinkou. Bývalá Ficova vláda například zavedla bezplatné cestování vlakem pro děti, žáky, studenty a seniory či poskytování dotací školám na organizování lyžařských kurzů. Ekonomové dříve opakovaně upozornili, že Ficovy vlády odkládaly dosažení cíle vyrovnaného rozpočtu na pozdější období a že nevyužily vyšších příjmů státu k výraznějšímu ozdravení státních financí.