Slovensko plošně otestuje své občany na covid. Jinak hrozí lockdown, vzkázal premiér Matovič

Matovič chce na Slovensku plošné testování. V nejrizikovějších oblastech už za týden

Matovič chce na Slovensku plošné testování. V nejrizikovějších oblastech už za týden Zdroj: Archiv Blesku

Slovenský předseda vlády Igor Matovič
Slovenský předseda vlády Igor Matovič
3
Fotogalerie

Slovensko plošně otestuje na koronavirus své obyvatele starší deseti let. Přípravu a samotné testování pod názvem Společná zodpovědnost provede armáda, zapojeny budou do něj i další složky státu. V neděli o tom rozhodla vláda premiéra Igora Matoviče, který zmíněný krok označil s ohledem na stávající šíření nákazy za poslední možnost před celostátní karanténou, takzvaným lockdownem. Zatím nebylo rozhodnuto, zda testování bude povinné.

Hlavní část testování se uskuteční na přelomu října a listopadu a v první polovině listopadu, již na konci příštího týdne budou testy vykonávány ve čtyř nejpostiženějších okresech na severu a východě pětimilionového Slovenska. Od plošných testů si slovenští politici slibují odhalení ohnisek nákazy.

„Jde o největší logistickou operaci v novodobých dějinách Slovenské republiky. Úspěch celé operace se v první řadě zakládá na ochotě lidí spolupracovat. Žádám vás o zodpovědnost při přístupu k testování,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď po mimořádném jednání kabinetu. Dodal, že do testování bude zapojeno na 50 tisíc osob ze státního aparátu včetně nanejvýš 8000 vojáků.

„Lockdown je jedna možnost, poctivé přetestování Slovenska je druhá možnost,“ uvedl Matovič.

Bratislava podle dřívějších informací již objednala 13 milionů takzvaných antigenových testů v ceně zhruba čtyř eur (110 korun) za kus. Jde sice o méně přesné testy než jsou obvykle používané PCR testy, výsledek je ale k dispozici rychleji.

Slovensko v posledním období zaznamenává výrazný nárůst počtu potvrzených případů nakažených koronavirem. Hranici tisíc potvrzených případů denně infekce země překonala 7. října, zhruba o týden později zase testy poprvé odhalily přes 2000 infikovaných.