Slovensko válčí o druhý důchodový pilíř

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Na Slovensku to pěkně vře. Znovu se rozpoutala kampaň ohledně výhodnosti spoření na důchod v druhém pilíři. Slováci s ním mají sedmileté zkušenosti, v Česku se tentio model právě hodně vláčně rozjíždí. Debatu, do které se zapojují hlavně politici, vyvolalo dřívější rozhodnutí levicové vlády premiéra Roberta Fica, která stávajícím účastníkům spoření umožnila vrátit se pouze do státního důchodového systému.

Na pětimilionovém Slovensku si část povinných odvodů na penzijním účtu v jedné ze šesti správcovských společností odkládá zhruba 1,5 milionu lidí. Od spuštění reformy v roce 2005 až do loňského podzimu směřovala na soukromé účty Slováků polovina jejich důchodových odvodů, tedy devět procent z hrubé mzdy zaměstnance.

Od září jsou to pouze čtyři procenta. Ficova vláda tak posílila státní systém důchodů, který získává větší podíl z výběru odvodů, jež platí zaměstnanci a firmy.

Milion lidí prý pohoří

Ministr práce Ján Richter v uplynulých dnech prohlásil, že spoření na penzi v druhém pilíři se nevyplatí téměř milionu Slováků. Jde prý hlavně o lidi s platem nižším, než je průměrná mzda v zemi, a o starší obyvatele.

„Pro ně je rizikem, kolik si dokážou naspořit,“ uvedl ministr. Státem kontrolovaná Sociální pojišťovna, která vybírá povinné odvody a vyplácí důchody, Slováky zase informovala o změnách v důchodovém pojištění a o možnosti vrátit se do státního penzijního systému.

Podle opozice se vláda takto snaží přesvědčit obyvatele země, aby se spoření na penzijních účtech vzdali. Dosud tak totiž udělala jen zhruba polovina z původně předpokládaného počtu 60 tisíc lidí.

Zájemci o vystoupení z druhého penzijního pilíře se musí rozhodnout do konce měsíce. Jejich úspory pak budou převedeny do Sociální pojišťovny, což zlepší letošní hospodaření této instituce.

Opozice: Stát chce snadné peníze

Zástupci opozičních stran dlouhodobě tvrdí, že změnami v spoření na důchod se jednobarevný kabinet sociálních demokratů chce snadno dostat k penězům bez toho, aby musel přistoupit k razantnějším úsporným opatřením.

Premiér Fico se netají kritikou vůči druhému pilíři penzijní reformy. Už jeho první vláda, která byla v úřadu v letech 2006 až 2010, dvakrát umožnila Slovákům ze spoření na důchod vystoupit.

Druhý pilíř penzijní reformy byl na Slovensku zaveden kvůli tomu, aby v budoucnu ulevil státnímu penzijnímu systému. Klienti důchodových správcovských společností budou dostávat od státu jen část penze, druhou část obdrží z naspořených peněz.

Podobný systém spoření na důchod jako na Slovensku odstartovala od začátku letošního roku vládní reforma v Česku. Lidé mají možnost přesměrovat tři procenta ze sociálních odvodů do svého spoření u fondů.

Přidat k tomu budou muset ze svého ještě částku ve výši dvou procent; na Slovensku je tento příspěvek dobrovolný. Češi do 35 let se mohou do reformy zapojit kdykoliv. Starší občané se musí rozhodnout do konce června.

Důchodová reforma a zajištění na stáří 2013