Slovensko výrazně zvýší dotace na pořízení eletromobilů a hybridů

Dobíjecí stanice

Dobíjecí stanice Zdroj: Shutterstock

Rychlonabíjecí stanice na pražském Chodově
Elekromobil, ilustrační foto
Elektomobil
Parkování mají v Norsku elektromobily zdarma, často i s možností nabíjení
Parkování mají v Norsku elektromobily zdarma, často i s možností nabíjení
6
Fotogalerie

Slovensko bude znovu poskytovat dotace na nákup elektromobilů a plug-in hybridů vybavených elektrickým i spalovacím motorem. Program zahájí v prosinci a podle ministerstva hospodářství bude na tento účel vyčleněno pět milionů eur (128 milionů korun). Při podobném projektu v minulosti se celý balík podpory vyčerpat nepodařilo, tentokráte ale budou příspěvky vyšší. 

České ministerstvo průmyslu a obchodu také v prosinci chystá dotační výzvu v  oblasti podpory elektromobilů. Pro žadatele si rezort připravil 50 milionů korun. O pobídku však mohou žádat pouze podnikatelé, nikoli občané. 

Na Slovensku budou moci nově o dotaci žádat obyvatelé, podnikatelé, ale i úřady. Na nákup nového auta s čistě elektrickým pohonem žadatel dostane od státu 8000 eur (204 800 korun) a v případě plug-in hybridu pobídky dosáhnou 5000 eur (128 000 korun). Program se vztahuje na nákup osobních a malých užitkových vozidel.

Dotace budou poskytovány pro vozy v hodnotě do 50 000 eur (1,28 milionu korun).

Vozidla s elektrickým a hybridním pohonem sice tvoří jen malou část z celkového prodeje nových aut na Slovensku, jejich počty ale stoupají. Zatímco v roce 2016 bylo v zemi zaregistrováno 926 elektromobilů a plug-in hybridů různých kategorií, loni to již bylo 2109 vozidel.

Slovensko v jiném programu ještě v roce 2016 odstartovalo poskytování dotací na koupi elektromobilů a plug-in hybridů. Celou vyčleněnou dotaci přes 5,2 milionu eur (133 milionů korun) se nepodařilo vyčerpat, třebaže program byl prodloužen do poloviny loňska.

Stát tímto způsobem podpořil nákup 831 osobních a malých nákladních elektromobilů a hybridů, které jsou dražší než stejné vozy s konvenčním pohonem. Státní příspěvek na nový automobil pouze s elektrickým pohonem tehdy dosáhl 5000 eur a u plug-in hybridů to bylo 3000 eur (76 800 korun).