Německo výrazně zvýší dotace na nákup elektromobilů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

ŠKODA CITIGOe iV
Nové logo Volkswagenu
Volkswagen ID.3
Volkswagen ID.3
Volkswagen ID.3
9
Fotogalerie

Německo zvýší dotace na nákup elektromobilů až na šest tisíc eur (153 tisíc korun). Vyplácet se budou nejméně do konce roku 2025. Počítá s tím návrh, který na výjezdním zasedání na braniborském zámku Meseberg schválila německá vláda. Přijala i strategii, která má vést k téměř 100procentnímu pokrytí německých domácností signálem pro mobilní telefony.

Na elektromobily v ceně pod 40 tisíc eur (milion korun) se má dotace zvýšit z dosavadních čtyř tisíc eur na šest tisíc eur. U vozů s cenou vyšší než 40 tisíc eur má být příspěvek pět tisíc eur (128 tisíc korun). Polovinu z něj se bude hradit ze státního rozpočtu, druhou polovinu pokryjí automobilky. Dosavadní systém dotací měl původně skončit v poslední den příštího roku.

K rychlejšímu rozvoji elektrodopravy má přispět i zvýšení počtu dobíjecích míst. Například na každé dálniční pumpě mají být do roku 2022 nejméně čtyři rychlodobíjecí stanice pro elektrické vozy. Těch je zatím ve spolkové republice jen kolem 143 tisíc při celkovém počtu více než 47 milionů registrovaných osobních aut. Podle vládních představ by jich do roku 2030 mělo být už sedm až deset milionů.

Pokud jde o opatření v telekomunikacích, počítá kabinet kancléřky Angely Merkelové s tím, že signálem pro mobilní telefony bude za dva roky pokryto 99,95 procenta německých domácností a 97,5 procenta rozlohy spolkové republiky. Druhý z ukazatelů je teď na 93,94 procenta. Výstavba nové infrastruktury přijde na 1,1 miliardy eur (28 miliard korun).