Slovenský parlament schválil euroval

Slovensko

Slovensko

Scénář dohodnutý třemi slovenskými pravicovými stranami a sociální demokracií nenarazil v parlamentu na žádné větší překážky. Poslanci nejprve ve zkráceném řízení schválili předčasné volby a později změny v záchranném fondu eurozóny.

Svižné jednání Národní rady zpestřilo několik emotivních projevů, které ukázaly, jaké napětí panuje v rozpadající se koalici.

Svoboda a Solidarita (SaS) se však ve svém boji proti eurovalu zřejmě ještě nevzdala a naznačuje, že by mohla u ústavního soudu napadnout opakované hlasování. „Nelamme dnes v tomto parlamentu ústavu a zákony přes koleno,“ přesvědčoval kolegy člen strany Martin Chren.

Jeho stanovisko podpořil i ústavní právník Ján Drgonec. „Vždy, když se na Slovensku vyskytne nepříjemná situace, právní prostředky letí do kouta, úplně se na ně kašle a hledá se jiné řešení,“ konstatoval. Ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská však míní, že případná stížnost nemá šanci na úspěch. „Všechny zákony jsou dodržené,“ uvedla.

Poslanci dnes také rozhodli o odvolání předsedy SaS Richarda Sulíka z čela parlamentu. Novým šéfem Národní rady se stal Pavol Hrušovský z Křesťanskodemokratického hnutí. Tři koaliční strany už si podělily i čtyři vládní posty, které dosud patřily SaS. Její ministry by měl zítra na návrh Radičové odvolat prezident Ivan Gašparovič. Ostatní pověří výkonem funkce do 10. března, kdy půjdou Slováci k volbám.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.