Slovenským firmám se zlepší hospodaření

Peter Kažimír

Peter Kažimír Zdroj: mediafax

Společnostem podnikajícím na Slovensku by se mohlo trochu ulevit. Sazba daně z příjmu jim klesla z 23 na 22 procent. Sazba 23 procent přitom byla po zvýšení z 19 procent v platnosti pouhý rok. Šéf rezortu financí Peter Kažimír přes agenturu TASR vzkázal, že sazba klesá, jelikož to dovoluje aktuální vývoj ekonomiky. „Jde o flexibilní reakci,“ zdůraznil s tím, že daň by se ještě mohla snížit. Na jakou úroveň, však neprozradil.

Kažimír tak popírá kritiku, že jde jen o napravení chyby vlády, když daň zvýšila příliš. Faktem však zůstává, že i tento nepříznivý faktor se mohl podepsat pod růst konkurzů a restrukturalizací firem. Jejich počet podle Slovak Credit Bureau loni dosáhl rekordu. Konkurzů bylo prohlášeno 394 a restrukturalizací 108. „Nejrizikovějšími odvětvími byly obchod, průmysl a stavebnictví,“ uvedla společnost.

Podnikatele ale čeká také vícero nepříjemných novinek, a tak jsou některé v očekávání letošního vývoje skeptické. „Dosavadní politiku vlády ve vztahu k podnikatelům hodnotíme spíš negativně,“ konstatoval Martin Hošták z Republikové unie zaměstnavatelů. Téměř žádnou firmu neminou nově zavedené daňové licence, které se budou pohybovat od 480 do 2880 eur v závislosti na obratu. K tomu se přidává několikaměsíční novinka ručení platby daně z přidané hodnoty za svého obchodního partnera či složitější zaměstnávání lidí na dohodu.

Přesto podnikatelé věří v postupné zlepšování situace. Indikátor ekonomického sentimentu, který vydává statistický úřad, hovoří o zlepšování nálady v podnikatelském prostředí. Dobré zprávy přicházejí hlavně z obchodu a služeb, i když z dlouhodobého hlediska je nálada firem stále podprůměrná. Hošták připomněl, že podnikatelé by mohli profitovat z očekávaného mírného oživení u hlavních obchodních partnerů Slovenska, avšak jen pokud vláda přijde se strukturálními reformami.