Slovenští lékaři se vrátí do nemocnic, platy jim porostou méně

Slovenská vláda a odbory se v noci na dnešek dohodly na ukončení protestu lékařů a na jejich návratu do nemocnic. Lékařské odborové sdružení nakonec ustoupilo a platy doktorů porostou méně, než odboráři původně požadovali. Zatím ale není jasné, kdy se asi 1200 lékařů do nemocnic vrátí.

Ze slovenských nemocnic na konci listopadu odešlo kolem 1200 z celkového počtu asi 7000 lékařů. To ochromilo řadu lůžkových ústavů, které dokázaly zajistit nanejvýš akutní zdravotní péči. Hromadnými výpověďmi se slovenští lékaři inspirovali svými českými kolegy, kteří si akcí Děkujeme, odcházíme vymohli letos v únoru od vlády premiéra Petra Nečase přislib na zvýšení platů o 5000 až 8000 korun měsíčně.

Zatím není jasné, kdy se bouřící se slovenští doktoři vrátí k pacientům. Lékaři, kterým uplynula výpovědní lhůta, nejprve musejí podepsat nové pracovní smlouvy. Lékařské odbory vybídly doktory, aby tak učinili až poté, co dokumenty zkontroluje zástupce odborů.

„Po velmi náročných a dlouhých jednáních jsme dospěli k dohodě,“ oznámila premiérka Radičová po skončení noční schůzky s odbory.

Největší protestní akce lékařů v novodobé historii Slovenska odstartovala poté, co dosluhující vláda odmítla návrhy lékařů na zvýšení jejich platů o zhruba 700 eur (17 640 korun) měsíčně. Kabinet jim nabízel 300 eur (7560 korun), později tuto nabídku ještě zvýšil. Průměrný plat slovenských lékařů včetně příplatků nyní dosahuje přibližně 1600 eur (40 320 korun), tedy dvojnásobek průměrné mzdy v zemi.

Zatím není jasné, z jakých zdrojů nemocnice vyšší platy pokryjí. Asociace nemocnic už upozornila, že zvýšení plateb od největší zdravotní pojišťovny v zemi na to stačit nebude.

Češi vyrazili na pomoc

I přes noční dohodu vyrazili ráno čeští vojáci na Slovensko pomáhat nemocnicím, které v uplynulých dnech ochromily hromadné výpovědi. Třicítka českých armádních specialistů dorazí do země pod Tatrami už během dneška. Uvedl to český ministr zdravotnictví Leoš Heger po setkání se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou a svým slovenským kolegou Ivanem Uhliarikem. Očekává se, že čeští doktoři zůstanou v zemi jen několik dnů.

Z Hradce Králové vyjeli v 07:00, další se k nim připojili v pražských Střešovicích později dopoledne. Kam přesně jednotliví chirurgové, anesteziologové a další specialisté nastoupí, se rozhodne až odpoledne v Bratislavě, kam autobusy s vojáky míří.