Slovinská premiérka podá demisi, v úřadu vydržela jen rok

Nová slovinská premiérka Alenka Bratušeková

Nová slovinská premiérka Alenka Bratušeková Zdroj: ctk/ap

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková po prohře o vedení své strany odstoupí i z čela vlády. Dnes oznámila, že se funkce vzdá 5. května. Původně přitom tvrdila, že zůstane ve funkci až do předčasných voleb a chtěla, aby se konaly počátkem léta.

V dubnu Bratušeková prohrála ve volbách vůdce strany Pozitivní Slovinsko se Zoranem Jankovičem, i když je tento dosavadní starosta Lublaně vyšetřován kvůli korupci. Ostatní tři koaliční strany s ním nehodlají spolupracovat.

Bratušeková v dubnu řekla, že by dala přednost tomu, aby se parlamentní volby konaly v červnu nebo na začátku července.

„Vyzývám všechny poslance, aby se vzdali práva navrhnout designovaného předsedu vlády a umožnili co nejrychlejší konání voleb,“ řekla dnes premiérka na setkání se svými koaličními partnery. „Nemáme důvod panikařit, veřejné finance jsou stabilizované,“ dodala.

Nové volby budou podle analytiků pravděpodobně znamenat odklad klíčových reforem, které mají srazit rozpočtový schodek. Slovinsko, které je členem eurozóny, se dostalo do hospodářských potíží a loni jeho deficit činil 14,7 procenta. To byl podle expertů následek intervence na záchranu ztrátových bank vlastněných státem. Vláda do nich musela vložit 3,3 miliardy eur (90,6 miliardy korun). Země se ale vyhnula nutnosti požádat o mezinárodní pomoc.

Bratušeková v premiérském křesle loni v únoru vystřídala Janeze Janšu. Toho k rezignaci přiměla série korupčních skandálů spojených s jeho osobou.