Snowden žádá azyl ve dvaceti dalších státech

Edward Snowden

Edward Snowden

Bývalý technik tajných služeb Edward Snowden rozšířil svou žádost o azyl na dvacítkud dalších zemí, mezi nimiž jsou kromě Ekvádoru a Ruska i Čína, Indie, kuba a četné evropské země. Informoval o tom server WikiLeaks, s nímž muž obviněný Spojenými státy ze špionáře spolupracuje.

Podle prohlášení, které podle serveru patří Snowdenovi, právní poradkyně WikiLeaks Sarah Harrisonová předala všechny žádosti o azyl představiteli ruského konzulátu na moskevském letišti v neděli. Některé z nich už prý příslušné ambasády dostaly.

Podle agentury DPA WikiLeaks uvedl, že žádosti o azyl Snowden poslal Bolívii, Brazílii, Číně, Ekvádoru, Finsku, Francii, Indii, Itálii, Irsku, Islandu, Kubě, Německu, Nikaragui, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rakousku, Rusku, Španělsku, Švýcarsku a Venezuele.

Snowden se přiznal, že prozradil médiím podrobnosti o utajovaném vládním programu Prism, jehož součástí je sledování internetové a telefonické komunikace v zahraničí. Americké ministerstvo spravedlnosti ho obvinilo ze špionáže a krádeže úředních dokumentů. V současnosti se nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště a nemůže odletět, neboť mu USA zrušily platnost cestovního pasu.