Sobotka: EU by se měla připravit na změnu migračních tras

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Evropská unie i Severoatlantická aliance by se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly připravit na možnou změnu migračních tras do Evropy. Posílit by se měla zejména ostraha na moři mezi Itálií a Libyí, kde si dovede představit i operaci NATO. Sobotka to dnes řekl novinářům po pracovním obědě s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, s nímž diskutoval mimo jiné právě o migraci.

„Zdá se, že se nám podařilo díky dohodě s Tureckem výrazně zbrzdit příliv migrantů mezi Tureckem a Řeckem. To je dobrá zpráva, ale samozřejmě dá se očekávat, že se mohou objevit jiné migrační trasy,“ řekl Sobotka. Jedna z takových cest by podle něj mohla vést ze severoafrického pobřeží do Itálie.

Na možné zesílení této trasy se musí osmadvacítka připravit, míní. „Měla by se na to připravit Severoatlantická aliance, měli bychom být připraveni posílit Frontex na moři mezi Itálií a Afrikou. Možná by se tam do budoucna měla připravit i operace NATO, pokud se ukáže, že ten migrační proud se přesměroval přes Libyi do Itálie,“ uvedl také ministerský předseda.

Rakousko staví plot

Zároveň dnes za pochopitelné označil rakouské kroky na hranicích s Itálií. Vídeň v pondělí začala s přípravou na oplocení své části Brennerského průsmyku, který je klíčovým dopravním uzlem na alpských hranicích právě s Itálií. Hraniční kontroly v místě se Rakousko chystá zpřísnit nejpozději 1. června.

Vedle migrace se dnes český premiér a rakouský prezident v Praze zabývali bilaterálními otázkami, včetně přeshraniční spolupráce, dopravní infrastruktury nebo vzájemného obchodu.

Do Řecka přijelo za poslední den z Turecka jen 80 migrantů
Z Turecka do Řecka za posledních 24 hodin dorazilo pouze 80 migrantů. S odvoláním na aténský krizový štáb o tom dnes informovala agentura DPA. O víkendu na řecké ostrovy připlulo kolem tří set lidí. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ještě v březnu směřovalo do Řecka přes Egejské moře asi 900 migrantů denně. V prvních deseti dubnových dnech už jich ale bylo denně jen kolem 170.
Minulé pondělí začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni.
Do Turecka se zatím vrátilo 325 migrantů, kteří v Řecku o azyl nepožádali. Výsledky řízení těch migrantů, kteří žádost podali, by měly být podle prohlášení Atén známy do dvou týdnů. „První úředníci, kteří zpracovávají žádosti o azyl, zahájili (na ostrovech v Egejském moři) svou práci,“ uvedla dnes mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová. Neúspěšní žadatelé by měli na základě dohody putovat zpět do Turecka.