Sobotka: Sankce nefungují, na chování Ruska nezměnily vůbec nic

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Jediná cesta, jak se dostat z ukrajinské krize, je realizovat mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sankce vůči Rusku totiž zatím přínos nemají. v České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Premiéra zkritizovala opozice, pro tvrdší sankce se vyslovil i šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit.

„Sankce mají přirozeně dopad na ruskou ekonomiku, o tom nejsou žádné pochybnosti. Na chování Ruska na východě Ukrajiny bohužel ale nezměnily vůbec nic,“ prohlásil v televizi Sobotka, který se dosud zdráhal takové označení použít.

Premiér vyjádřil zároveň zklamání z jednání minského summitu, protože podle něj vyvolal velké naděje, ale nepřinesl skutečné výsledky. „Bohužel na jedné straně probíhala jednání a současně pokračovala invaze ruské vojenské techniky a také ruských vojáků na východ Ukrajiny. To znamená, zdá se, že diplomatická jednání zatím nedosáhla očekávaného efektu,“ řekl ministerský předseda.

Na Evropské radě byla podle Sobotky také citelná deziluze z opakované komunikace evropských lídrů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která nevede z žádné změně chování ruské hlavy státu.

Přesto podle něj neexistuje jiná než diplomatická cesta k řešení konfliktu, do něhož se podle Severoatlantické aliance zapojila více než tisícovka ruských vojáků. Další sankce, které Evropská unie připravuje, vláda posoudí na svém středečním zasedání, vyhradila si přitom právo je odmítnout. Sobotka uvedl, že když neznal přesný rozsah navrhovaných sankcí, nemohl s nimi na sobotním jednání Evropské rady předem souhlasit. Dosavadní sankce podle něj chování Ruska nezměnily.

Bělobrádek: Sankce budou bolet i nás, ale nemáme jinou šanci

Premiéra za jeho rezervovaný postoj ke zpřísnění sankcí tvrdě kritizovala opozice, pro jejich zavedení se jednoznačně vyslovil i šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek.

Pro tvrdší sankce se dnes vyslovil šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. „Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově. Sankce budou bolet i nás, ale nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty s principy,“ uvedl. I z jeho vyjádření se dá usuzovat na to, že diskuze kabinetu o sankcích nebude úplně jednoduchá.

Opozice: Zpochybňování sankcí je neslýchané a zbabělé

Vystoupení premiéra k Ukrajině dnes tvrdě kritizoval místopředseda ODS Martin Kupka, který jej označil za neslýchané. „Pan premiér neustále mění své názory, jeho zpochybňování sankcí vůči Rusku nás staví do role nespolehlivého partnera nejen v EU, ale i v NATO,“ poznamenal na Facebooku s tím, že z vystoupení Sobotky museli mít radost v Kremlu.

„Je to nesmírně krátkozraké, alibistické a zbabělé stanovisko,“ řekl zase místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ukázat agresorovi slabost podle něj v důsledku přinese zemím EU větší náklady. Těžko podle něj můžeme chtít od našich západních sousedů, aby byli zásadovější, když země, které samy zažily okupaci a invazi, dají přednost vlastním nákladům před zásadovým postojem.

„Jediný textilní průmysl, který u nás opravdu prospívá, je šití kabátu z ostudy. V tom naplníme sen premiéra Sobotky a HDP nám prudce naroste,“ poznamenal zase exministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tvrdě se proti slovům premiéra ohradili také někteří političtí komentátoři na Twitteru.