Socialisté jdou do boje bez Strausse-Kahna

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn Zdroj: wikimedia.org

Francouzští socialisté půjdou do souboje o prezidentské křeslo zřejmě bez bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna. Ve středu o půlnoci vypršel termín pro přihlášení kandidátů do říjnových stranických primárek.

Absence někdejšího favorita zřejmě povede k těsnému souboji mezi šéfkou strany Martine Aubryovou a jejím předchůdcem Françoisem Hollandem. Odborníci míní, že neúčast Strausse-Kahna neznamená, že by socialisté už neměli šanci v prezidentském klání uspět, bude podle nich ale velice záležet na výsledcích stranického výběru.

„Pokud skončí jasným vítězstvím, bude to mít jednoznačný prospěch pro vítěze. Pokud ale bude nízká účast nebo to dopadne velice těsně, bude to jasná katastrofa,“ řekl agentuře Reuters Jean-François Doridot z agentury pro výzkum veřejného mínění Ipsos.

Ani Aubryová, ani Hollande nemají zdaleka tak velký věhlas jako Strauss-Kahn, v průzkumech však nijak nezaostávají za současnou hlavou státu Nicolasem Sarkozym.

Šéfka partaje je známá především tím, že se velkou měrou podílela na prosazení zkrácení pracovního týdne na 35 hodin. Hollande je před ní v určité nevýhodě, protože nemá žádnou vládní zkušenost. Ve hře je i neúspěšná kandidátka z prezidentských voleb v roce 2007 Ségolene Royalová, i když zřejmě nemá šanci do souboje hlavního dua výrazněji zasáhnout. Dvoukolové primárky se uskuteční 9. a 16. října. Vedení strany doufá, že se jich zúčastní kolem milionu lidí.