Sojuz vynesl první družice systému Galileo vstříc k oběžné dráze

Družice systému Galileo

Družice systému Galileo Zdroj: ctk

(VIDEO) Ruská raketa Sojuz dnes s denním zpožděním odstartovala k misi v rámci programu Galileo z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Na oběžnou dráhu ve vzdálenosti 23 tisíc kilometrů od povrchu země nese první dvě družice evropského navigačního systému. Od startu až do umístění družci na oběžné dráze by měly uběhnout tři hodiny a padesát minut.

Start byl původně plánován na čtvrtek, pro technickou závadu byl ale o den odložen. Anomálie při čerpání paliva do třetího stupně rakety Sojuz zapříčinila odklad startu. Dnešní odložený start byl zároveň premiérou ruské rakety na tomto kosmodromu.

Nový systém bere Evropa velmi prestižně, protože má podtrhnout technickou nezávislost starého kontinentu. Galileo má být nejpřesnějším a nejdokonalejším civilním navigačním systémem. Měl by předčít zavedený americký systém GPS. Ostrý provoz začne s 18 satelity v roce 2014 a o pět let později by se 30 družicemi měl být systém kompletní. Galileo má být schopen určovat polohu na celém světě s přesností na metry, zatímco GPS připouští odchylky kolem deseti metrů. Administrativní středisko systému Galileo bude umístěno v Praze.

Záběry startu rakety Sojuz z kosmodromu Kourou