Solidarita s Francií je všudypřítomná, vlajky zaplavily města

setkání izraelských studentů v Tel Avivu

setkání izraelských studentů v Tel Avivu Zdroj: ctk

Projevy sounáležitosti s Francií jsou po pátečních teroristických útocích v Paříži prakticky všudypřítomné a solidaritu vyjadřují lidé po celém světě účastí na vzpomínkových akcích i na internetu. Záplava květin a svíček se objevila před francouzskými ambasádami v Londýně, Lisabonu, Istanbulu i Teheránu, v metropolích držely na smutečních shromážděních minutu ticha davy lidí.

Známé dominanty a památky jako jsou opera v Sydney či berlínská Braniborská brána zářily do noci francouzskými národními barvami a připomínka obětí zněla i z koncertních pódií.

V sobotu večer se sešlo několik tisíc lidí na londýnském náměstí Trafalgar, kde přítomní drželi minutu ticha, zazníval ale i zpěv francouzské hymny. Ta byla slyšet i v průvodu asi 6000 lidí, kteří prošli centrem Dublinu. Velmi emotivní chvíli zažili v sobotu rovněž diváci v newyorské opeře, kde Marseillaisu před představením Tosky zazpívala hlavní hvězda večera - tenorista Plácido Domingo.

Aténská radnice nasvícená TrikolorouAténská radnice nasvícená Trikolorou | ctkAténská radnice v trikoloře

Významné světové památky a dominanty znovu zářily do noci barvami francouzské vlajky - červenou, modrou a bílou. Ty se objevily třeba na nejvyšší budově Spojených států One World Trade Center, která vznikla na místě někdejších „dvojčat“ zničených při útocích v roce 2001, na opeře v Sydney nebo na monumentální soše Krista Spasitele nad brazilským Rio de Janeirem. Trikolóra přebarvila i televizní věž CN Tower v Torontu, Braniborskou bránu či londýnský Tower Bridge. Newyorský mrakodrap Empire State Building už druhý večer zůstal z piety neosvětlený, Michelangelova socha Davida v centru Florencie oblékla na paži černou smuteční pásku.

Statisíce uživatelů sociální sítě Facebook si francouzskými národními barvami přebarvilo své profilové fotografie, na Twitteru se vlajky Francie objevují spolu s hesly #JeSuisParisien (Jsem Pařížan) a #PrayForParis (Modleme se za Paříž).

do Trikolory se zahalil i Bratislavský hraddo Trikolory se zahalil i Bratislavský hrad | ctkdo Trikolory se zahalil i Bratislavský hrad

Připomínka tragédie zazněla i z koncertních pódií. Zpěvačka Madonna během koncertu ve Stockholmu zazpívala francouzsky píseň Edith Piaf La vie en rose, irská kapela U2 zrušila své koncerty v Paříži a v sobotu večer její členové přinesli květiny k pařížskému sálu Bataclan, kde bylo při rockovém koncertě zabito skoro 90 lidí. Skupina Foo Fighters předčasně ukončila své evropské turné. „Ve světle tohoto nesmyslného násilí, uzavření hranic a mezinárodního smutku nemůžeme (v turné) pokračovat,“ uvedla kapela v prohlášení.