Sonda NASA poslala první záběr planety, k níž míří

Sonda OSIRIS-Rex americké vesmírné agentury NASA poslala svůj první snímek planetky Bennu, která je cílem její mise

Sonda OSIRIS-Rex americké vesmírné agentury NASA poslala svůj první snímek planetky Bennu, která je cílem její mise Zdroj: NASA

Sonda OSIRIS-Rex americké vesmírné agentury NASA poslala svůj první snímek planetky Bennu, která je cílem její mise. Sonda má z asteroidu odebrat vzorky a vrátit se s nimi po sedmileté výpravě na Zemi.

Raketa Atlas 5 vynesla OSIRIS-Rex z floridského mysu Canaveral 8. září 2016. Od té doby již uletěla 1,8 miliardy kilometrů a k Bennu má dorazit 3. prosince. První záběr planetky podle NASA pořídila minulý týden ze vzdálenosti 2,2 milionu kilometrů.

Během přibližování k tomuto tělesu, které má průměr asi půl kilometru, provede sonda řadu pozorování a měření různými aparáty, s nimiž k cíli letí. Jde například o sadu optických přístrojů k pořizování záběrů, o termální, infračervený a rentgenový spektrometr nebo o laserový výškoměr.

Po příletu k asteroidu stráví OSIRIS-Rex měsíc oblety kolem obou pólů a kolem rovníku Bennu ve vzdálenosti pohybující se mezi sedmi až 19 kilometry. Během tohoto manévrování bude poprvé přímo měřena hmotnost tohoto kosmického tělesa a rovněž z blízka pozorován a zkoumán jeho povrch.

Při tom experti také vyberou nejvhodnější místo pro odebrání vzorků, které je naplánováno na červenec 2020. S nimi sonda o velikosti většího osobního auta zamíří zpět k Zemi. Na ni pak vystřelí kapsli se vzorky, která v září 2023 přistane v Utažské poušti.

Vědci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti totiž s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál a vodu, které jsou nutné pro vznik života.