Soud EU: Starbucks téměř miliardové manko na daních doplácet nemusí, Fiat má naopak smůlu

Starbucks

Starbucks Zdroj: profimedia.cz

Fiat
Výroba Fiatu Panda
Výroba Fiatu Panda
Výroba Fiatu Panda
5
Fotogalerie

Tribunál Evropské unie v Lucemburku zrušil nařízení Evropské komise, podle něhož měla americká společnost Starbucks doplatit 30 milionů eur (přes 776 milionů korun) na daních v Nizozemsku. Pro EK je to další neúspěch ve snaze zamezit poskytování nepovolené státní pomoci v podobě daňových úlev velkým firmám. Naproti tomu v podobném případě týkajícím se italsko-americké automobilky Fiat Chrysler komise uspěla a soud dnes potvrdil její nařízení doplatit podobnou sumu v Lucembursku.

Druhý nejvyšší soudní orgán EU vyhověl odvolání amerického kavárenského řetězce, který společně s nizozemskými úřady napadl rozhodnutí EK z roku 2015. Komise tehdy konstatovala, že daňová dohoda mezi Nizozemskem a Starbucksem z roku 2008, která firmu zvýhodnila proti jiným společnostem, byla v rozporu s pravidly EU o ochraně hospodářské soutěže.

„Komise nebyla schopna doložit existenci výhody ve prospěch Starbucksu,“ uvedli unijní soudci. EK navíc podle soudu posuzovala údajné daňové zvýhodnění Starbucksu podle nesprávného principu, takže nemohla dojít k právně závaznému závěru.

Naopak v případě Fiatu, který se rovněž odvolal proti čtyři roky starému nařízení, byl podle soudu postup EK v pořádku. Automobilka musí proto doplatit Lucembursku částku mezi 20 miliony až 30 miliony eur. Fiat v prohlášení uvedl, že je rozhodnutím tribunálu zklamán a zvažuje další kroky.

Účastníci sporu se mohou proti rozsudkům odvolat, což znamená, že soudy by se mohly táhnout ještě několik let.

„Rozsudky potvrzují, že ačkoli mají členské státy výhradní pravomoci určit si vlastní zákony týkající se přímých daní, musejí tak činit v souladu s unijním právem včetně pravidel pro státní pomoc,“ reagovala na verdikty eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Dnešní rozhodnutí jsou podle ní významným vodítkem pro budoucí postup komise a EK je musí důkladně prostudovat, aby se při svých nařízeních poučila pro příště. Nepříznivý verdikt ve sporu s kavárenským řetězcem ale podle Vestagerové nic nezmění na tom, že komise bude nadále tvrdě postupovat proti „agresivním opatřením v daňovém plánování“, pokud budou v rozporu s pravidly o státní pomoci.

Evropská komise v posledních letech nařídila doplatit daně mnoha velkým firmám, které podle ní v podobě daňových úlev dostávají neoprávněnou státní pomoc, jež pokřivuje konkurenční prostředí. Vestagerová, která má mít v dalším funkčním období při ochraně hospodářské soutěže posílené pravomoci, není kvůli nekompromisnímu přístupu moc oblíbená zvláště v amerických technologických firmách. Například společnost Apple se odvolala proti nařízení doplatit na daních bezprecedentních 13 miliard eur (přes 336 miliard korun). Soud EU má vynést verdikt během několika měsíců.

Komise však v poslední době prohrála několik sporů, které se týkaly státní pomoci a daní. Tribunál například letos v únoru rozhodl, že daňové výhody pro 35 nadnárodních společností, kterými podle komise Belgie porušila pravidla o státní pomoci, jsou zcela legální.