Soud potvrdil trest smrti pro bostonského atentátníka Carnajeva

Džochar Carnajev

Džochar Carnajev Zdroj: ctk

Soud v Bostonu vynesl trest smrti nad pachatelem bombových útoků v cíli bostonského maratonu Džocharem Carnajevem. Na verdiktu se už v květnu shodla porota a soudce dnes její rozhodnutí formálně potvrdil. Carnajev se během dnešního jednání podle tiskových agentur vůbec poprvé omluvil obětem a lidem přeživším útok, při němž předloni tři osoby zemřely a 264 dalších utrpělo zranění.

Soudce George O'Toole potvrdil verdikt poroty, což mu ukládá zákon. Během zdůvodnění rozsudku prohlásil, že si Carnajeva lidé nebudou pamatovat jako dobrého člověka, jak jej u soudu vylíčili jeho blízcí nebo učitelé, ale jako muže, který „zavraždil a zmrzačil nevinné lidi a udělal to dobrovolně a záměrně“.

Po verdiktu bude následovat odvolání, které je v případě trestu smrti automatické.

Carnajev prý lituje nenapravitelných ran

Jednadvacetiletý Carnajev během své pětiminutové závěrečné řeči prohlásil, že lituje nenapravitelných ran, které způsobil, a že se modlí za oběti útoku. Poslouchal prý každé slovo přeživších a rodinných příslušníků obětí, kteří u soudu líčili své utrpení, a všiml si jejich síly, trpělivosti a důstojnosti.

Někteří ze zraněných či příbuzných podle televizní stanice CNN na jeho omluvu reagovali slovy, že jí nevěří, neboť měl na projevení lítosti dost času.

Dvanáctičlenná porota nejprve v dubnu shledala Čečence Carnajeva vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci se pak shodli na tom, že za svůj čin si mladík zaslouží trest smrti. Džochar atentát provedl se svým starším bratrem Tamerlanem, který ale při policejním stíhání zemřel.