Soud ve Spojených státech prodloužil zákaz zveřejnění návodu na tisk 3D zbraní

3D tisk zbraní

3D tisk zbraní Zdroj: profimedia.cz

Soud ve Spojených státech prodloužil zákaz zveřejnit na internetu soubory pro výrobu zbraní pomocí 3D tisku. Verdikt je vítězstvím pro skupinu převážně demokratických států, které tvrdí, že zveřejnění tiskového plánu porušuje jejich právo na regulaci střelných zbraní a zároveň to ohrožuje jejich občany, napsala agentura Reuters.

Nový rozsudek navazuje na verdikt z konce července, kdy soud zablokoval zveřejnění tiskových souborů jen několik hodin předtím, než měly být umístěny na webu. Tehdy ale soud vydal dočasný zákaz, který by vypršel dnes. Na něj nyní navázal nový zákaz celoamerického zveřejnění souborů, který platí až do vyřešení soudní pře.

Soubory k tisku plastické zbraně nabídla na internetu k volnému použití texaská firma Defense Distributed a úřady USA tento krok koncem června schválily. Společnost je na internetu zveřejnila už před pěti lety, kdy si je stáhlo na 100 tisíc lidí. Brzy poté ale úřad kontrolující obchod se zbraněmi jejich volnou distribuci zakázal s odůvodněním, že porušuje pravidla vývozu zbraní. Firma krok úřadu zažalovala a vláda na základě mimosoudní dohody zákaz letos zrušila.

Demokratičtí politici vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby se zasadil o trvalý zákaz volného používání souborů pro tisk plastových zbraní. Republikánská hlava státu přislíbila, že tento problém bude řešit.

Zatímco demokratičtí politici považují aktivitu Defense Distributed za ohrožení americké bezpečnosti, neboť zbraně se podle nich mohou snadno dostat do rukou zločinců, řada expertů jejich obavy mírní. Relativně snadno dostupné klasické zbraně mají totiž podle znalců ve srovnání s těmi z tiskárny daleko vyšší životnost a také spolehlivost. Plastové exempláře vyrobené pomocí 3D tisku se podle nich rozpadnou po několika výstřelech.