Soud zprostil bývalého šéfa Porsche obvinění z manipulací s akciemi

Wendelin Wiedeking

Wendelin Wiedeking Zdroj: ctk

Německý soud zprostil bývalého generálního ředitele společnosti Porsche Wendelina Wiedekinga obvinění z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s pokusem o převzetí automobilky Volkswagen. Obvinění byl zproštěn rovněž bývalý finanční ředitel Porsche Holger Härter.

Společnost Porsche se o převzetí Volkswagenu pokoušela v letech 2008 a 2009. Nejprve několik měsíců popírala spekulace o tom, že má o Volkswagen zájem, v říjnu 2008 ale oznámila, že kontroluje 42,6 procenta akcií VW a vlastní opce na koupi dalších 31,5 procenta.

Cena akcií Volkswagenu poté prudce stoupla, což způsobilo velké ztráty investorům sázejícím na její pokles. V jednu chvíli se vyšplhala až na 1005 eur za kus, což z Volkswagenu na krátkou dobu učinilo nejhodnotnější společnost na světě.

Investoři pak vedení Porsche obvinili, že plány na získání kontroly nad Volkswagenem tajilo. Wiedeking a Härter podle prokuratury manipulovali s akciovým trhem a snažili se ovlivňovat cenu akcií Volkswagenu k vlastnímu prospěchu. Soud se nicméně s tímto názorem neztotožnil, napsala agentura DPA.

Soudce: Plán neexistoval

Oba muži během pětiměsíčního soudního procesu obvinění odmítali. O převzetí Porsche prý začali usilovat později, než tvrdí někteří investoři. Také soudce Frank Maurer nakonec dospěl k závěru, že vedení Porsche „nemělo žádný tajný plán“. Prokuratura požadovala pro Wiedekinga trest odnětí svobody na dva a půl roku. Härtera chtěla poslat do vězení na dva a čtvrt roku.

Cílem holdingové společnosti Porsche SE bylo získat ve Volkswagenu podíl 75 procent. Firma se však v rámci této snahy silně zadlužila a nakonec prodala Volkswagenu svou divizi sportovních vozů Porsche, aby mohla své dluhy splatit.

Porsche SE nicméně ve Volkswagenu stále vlastní nadpoloviční podíl. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.