Spadlý most uvěznil v Rakousku railjet Českých drah

Railjet v Rakousku

Railjet v Rakousku Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: unci_narynin via Flickr

Rakouskou železnici v sobotu jen o fous minulo obrovské železniční neštěstí podobné tomu, které se stalo ve Studénce před šesti lety. V městečku Frohnleiten severně od Štýrského Hradce se na hlavní trať zřítil rekonstruovaný silniční most.

Podle deníku Kurier se tak stalo jen zhruba minutu poté, co místem projel stokilometroou rychlostí vlak Intercity s desítkami lidí na palubě. „Maximálně jedna minuta stála mezi pravděpodobně největší železniční nehodou v Rakousku a „pouhou“ milionovou škodou,“ píše deník s odvoláním na své zdroje.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) kvůli tomu musely mimo jiné přerušit provoz na vytížené trati z Vídně do Štýrského Hradce, což výrazně komplikuje cestujícím život. Vlaky ze severu končí a začínají ve stanici Bruck an der Mur, odkud musejí pasažéři pokračovat autobusem.

Výluka také u Českých drah

Výluka se přitom týká i Českých drah, jejichž rychlovlaky railjet jezdí z Prahy přes Vídeň do Štýrského Hradce. Nyní se otáčejí v Brucku. Dráhy se přitom musely až do dneška obejít bez jedné soupravy, která po pádu mostu zůstala uvězněna ve Štýrském Hradci. Rakušanům se ji podařilo „osvobodit“ až po několika dnech.

„ÖBB se podařilo po náhradní trase soupravu přepravit do Vídně a dnes už je zpátky v našem depu,“ řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Podle něj - i díky tomu, že se soupravy točí v Brucku - stihlo linku obsloužit zbylých šest českých railjetů. „Dočasně chybějící jedna souprava tak nepředstavovala problém,“ doplnil mluvčí. Zodpovědnost za pád mostu je nyní předmětem vyšetřování.