Španělsko asi čekají nové volby, lídr socialistů nedostal důvěru parlamentu

Lídr španělských socialistů Pedro Sánchez (vlevo) a Pablo Iglesias z Podemos (vpravo)

Lídr španělských socialistů Pedro Sánchez (vlevo) a Pablo Iglesias z Podemos (vpravo) Zdroj: ctk/ap

Vůdce španělských socialistů Pedro Sánchez, který usiluje o sestavení menšinové vlády se středolevými Ciudadanos (Občané), nedostal podle očekávání v parlamentu důvěru. Postavili se proti němu jak nejsilnější lidovci, tak třetí strana v parlamentu - Podemos (Můžeme). Sánchez se znovu pokusí uspět v pátek. Neočekává se ale, že by klíčové strany změnily svůj postoj či mu usnadnily pozici opuštěním zasedacího sálu při hlasování.

I kdyby po Sánchezově neúspěchu španělský král pověřil sestavením nové vlády někoho jiného, není už prakticky naděje, že by se to některé z ještě slabších stran podařilo.

Předchozí lidovecký premiér a formální vítěz voleb Manuel Rajoy se o sestavení vlády vzhledem k rozložení sil po prosincových volbách ani nepokusil.

Pravděpodobnější tak je, že král vyhlásí nové volby. Ty by se mohly konat 26. června. V demokratické historii Španělska, tedy od pádu frankistické diktatury koncem 70. let, se podle listu El País ještě nestalo, že by kandidát na premiéra důvěru nezískal. Dva z uchazečů ji dostali ve druhém hlasování - Leopoldo Calvo-Sotelo v roce 1981 a José Zapatero v roce 2008.