Španělsko by mohlo získat preventivní úvěr na pomoc bankám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropští činitelé zvažují, zda Španělsku nenabídnou preventivní úvěrovou linku, která by šla přes evropský záchranný fond a která by pomohla stabilizovat španělský bankovní sektor. Píše to německý list Die Welt.

„Španělsko by mohlo žádat o preventivní pomoc ještě před volbami v Řecku a předtím, než předloží zprávu o stavu svých bank,“ píše deník. List se odvolává na několik zdrojů, žádný z nich ale neidentifikoval. Opakované parlamentní volby v Řecku se budou konat 17. června.

Zpráva také uvádí, že úvěrová linka by dala Španělsku možnost pokusit se získat finanční zdroje na rekapitalizaci bank i bez pomoci ostatních. Pokud by země neuspěla, až potom by se mohla obrátit s žádostí o pomoc na ostatní země.

Dva zdroje ze španělské vlády ale dnes popřely, že by Španělsko potřebovalo nebo chtělo od Evropského fondu finanční stability (EFSF) nebo od Mezinárodního měnového fondu preventivní úvěrovou linku.

Minulý týden se spekulovalo o tom, že o finannčí pomoci se Španskem jedná také Mezinárodní měnový fond. Ten to ovšem odmítl. Madrid se naopak snaží k pomoci přimět záchranný fond ESM, podle Španělů by k jeho financím měly mít přímý přístup i banky. Německo jako hlavní plátce do ESM ale takovouto formu pomoci odmítá.