Španělsko chce ušetřit desítky miliard eur reformou státní správy

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělsko hodlá během příštích tří let ušetřit až 38 miliard eur (téměř bilion korun) zvýšením efektivity státní správy a zrušením nadbytečných úřadů. Uvedla to dnes náměstkyně předsedy vlády Soraya Sáenzová. Upozornila, že toto číslo zohledňuje rovněž dřívější úsporná opatření, například snížení počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Vláda hodlá odstranit duplicitu mezi centrálními a regionálními orgány. Plánuje zrušení 57 úřadů a chce přimět regionální vlády k uzavření desítek dalších úřadů, které nepovažuje za potřebné. Součástí plánu je rovněž prodej 15.000 nemovitostí, včetně vládních kanceláří a majetku lidí, kteří zemřeli, aniž zanechali dědice. Úsporu má přinést rovněž digitalizace aktivit státní správy.

Španělsko tlačí k reformě státní správy Evropská unie, ačkoli veřejné výdaje v poměru k hrubému domácímu produktu jsou ve Španělsku pod průměrem Evropské unie. Cílem reformy má být posílení konkurenceschopnosti španělské ekonomiky, která se po většinu uplynulých čtyř let nacházela v recesi.

Španělsko v uplynulém roce a půl zrušilo 375 tisíc pracovních míst ve veřejném sektoru. V předchozích třech letech v něm ale stejným počet míst vytvořilo, upozorňuje agentura Reuters.

Guvernér španělské centrální banky Luis María Lind tento týden uvedl, že španělská ekonomika má nejhorší část recese za sebou a ve třetím čtvrtletí by se mohla vrátit k růstu. Loni španělská ekonomika klesla o 1,4 procenta. Utrpěla tak druhý nejhlubší pokles od roku 1970, kdy se začal HDP měřit podle současné metodiky. V letošním prvním čtvrtletí se HDP snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,8 procenta v předchozích třech měsících.