Španělsko nemá důvěru: Fitch mu srazila rating o tři stupně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes srazila hlavní úvěrový rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB. Výhled je negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu by agentura ještě mohla sáhnout. Hlavní rating se nově nachází jen dva stupně od spekulativního pásma. Zároveň Mezinárodní měnový fond přišel s vyčíslením částky, kterou budou jako pomoc potřebovat problémové španělské banky. Podle MMF to bude nejméně 40 miliard eur.

Agentura svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko je obzvlášť zranitelné, pokud by se dluhová krize v eurozóně prohloubila. Hlavní příčina je v tom, že země má vysoký podíl čistého zahraničního zadlužení.

Fitch nyní hodnotí závazky Španělska hůř, než zbylé dvě hlavní ratingové agentury, tedy Standard & Poor's a Moody's Investors Service.

Španělské banky budou zřejmě potřebovat 40 miliard eur

Podle zjištění Mezinárodního měnového fondu budou problémové španělské banky potřebovat finanční pomoc nejméně 40 miliard eur (přes jeden bilion korun). Informoval o tom agenturu Reuters zdroj z finančního sektoru. MMF má svoji zprávu zveřejnit příští týden v pondělí.

Fond podle zdroje uvádí, že pro ozdravení celého bankovního sektoru ve Španělsku bude potřeba 90 miliard eur. Zdravé instituce však budou schopné si tyto peníze obstarat samy.

Zpráva MMF spolu s auditem španělského bankovního sektoru, který mají na starosti konzultační společnosti Oliver Wyman a Roland Berger, má pomoci určit celkovou výši pomoci pro španělské finanční společnosti a obnovit důvěru v zemi i v celou eurozónu. O možnostech pomoci nyní jednají Madrid, Brusel a Berlín. Výsledky auditu mají být zveřejněného do konce tohoto měsíce. Po něm se má rozhodnout o způsobu rekapitalizace bank.

Podle dřívějšího prohlášení nejmenovaného úředníka španělské vlády zpráva MMF ukáže, že 70 procent španělského bankovního sektoru je zdravých a tyto banky se dokážou vyrovnat se současnými finančními otřesy. Vláda by pak podle něj měla být schopná vyrovnat se s pomocí pro zbývajících 30 procent. Velkou část z těchto zbývajících 30 procent by měla činit pomoc pro banku Bankia, která od státu požaduje 19 miliard eur. Stát zachránil také menší banky CatalunyaCaixa, NovaGalicia a Banco de Valencia, ty však podle zdrojů budou zřejmě potřebovat méně peněz.