Španělsko odmítlo další pomoc od ESM, celkem získalo přes bilion korun

banka Bankia

banka Bankia Zdroj: ctk

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) uzavřel svůj program na pomoc španělskému bankovnímu sektoru, v jehož rámci poskytl celkem 41,3 miliardy eur (1,1 bilionu korun). Další pomoc Madrid odmítl. Španělské banky se dostaly do problémů kvůli splasknutí bubliny na realitním trhu.

Záchranný plán pro španělské banky „byl dnes úspěšně uzavřen“, uvedl ESM. Šéf fondu Klaus Regling označil program za „působivý“ úspěch. Spolupráce fondu a Madridu ale nekončí, vláda má pomoci zajistit včasné splácení půjčených peněz.

ESM Španělsku na začátku loňského roku dal k dispozici 100 miliard eur. Madrid tak využil menšinu nabízených peněž

Mezinárodní věřitelé, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, tento měsíc ve své poslední revizi programu uvedli, že španělský finanční trh se stabilizoval a likvidita bank se zlepšila. Varovali však, že ziskovost bank zůstane v příštích letech pod tlakem kvůli pokračujícímu poklesu objemu úvěrů a cen domů.

Evropská komise upozornila, že na bankovní sektor má nadále negativní dopad celková hospodářská situace, ačkoli se již španělská ekonomika pomalu vymaňuje z recese. MMF vyzval Španělsko, aby pokračovalo v procesu hospodářských reforem.

Irský premiér Enda Kenny dal už dříve najevo, že do konce roku opustí ochranu ESM i jeho země. V reakci na to připustil španělský ministr financí Luis de Guindos, že jeho země se brzy bez pomoci ESM také obejde.

Ilona Švihlíková hodnotí uplynulý rok: Fáze kapitalismu aneb Co je normální