Španělsko po krizi rostlo třetí rok po sobě

Barcelona, Španělsko

Barcelona, Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Sevilla, Španělsko
Sevilla, Španělsko
Španělsko, nezaměstnanost
4
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt Španělska se loni zvýšil o 3,2 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil španělský statistický úřad. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny tak vykázala růst již třetí rok za sebou, a to navzdory desetiměsíční patové situaci, během níž se v zemi nedařilo sestavit vládu.

Španělská ekonomika se teprve koncem roku 2013 vymanila z recese a teď patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii. Hospodářský růst v loňském roce podpořily silné spotřebitelské výdaje, za kterými stály zlepšující se podmínky na trhu práce a příliv turistů, napsala agentura Reuters.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se španělský HDP zvýšil o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo jeho růstu tak zůstalo na úrovni ze třetího kvartálu. Meziroční tempo hospodářského růstu nicméně v závěru roku mírně zpomalilo na 3,0 procenta z 3,2 procenta ve třetím čtvrtletí.


source: tradingeconomics.com

Statistický úřad již minulý týden uvedl, že míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve čtvrtém čtvrtletí klesla na 18,6 procenta, a ocitla se tak na novém sedmiletém minimu. Svého vrcholu dosáhla míra nezaměstnanosti v roce 2013, kdy vystoupila až na 27 procent.