Španělsko si oddechlo: úvěrové trhy mu zatím nezabouchly dveře

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělská vláda při silné poptávce investorů prodala víceleté dluhopisy za 2,1 miliardy eur, o něco více, než plánovala získat. Výnosy se sice proti dubnu zřetelně zvýšily, byly ale nižší než na sekundárním trhu. Tam v posledních týdnech výrazně vzrostly a u desetiletých obligací se přiblížily kritické hranici sedmi procent. Dnešní aukci lze podle analytiků hodnotit jako úspěšnou, protože ukázala, že Madrid je stále schopen chodit si pro peníze na trh.

V úterý španělský ministr financí Cristóbal Montoro řekl, že trhy dluhopisů zavírají Španělsku dveře a kvůli rizikové přirážce jsou zápůjční náklady pro vládu už neúnosně vysoké. Podle některých hlasů tím naznačil, že Španělsko bude muset požádat eurozónu o určitý typ finanční pomoci.

Hlavní obava se týká financování španělských bank, které jsou podkopané velkým objemem špatných úvěrů do realit, a budou potřebovat desítky miliard eur ze státního rozpočtu. S napětím se proto čekalo, jak dopadne dnešní aukce dluhopisů a jaká bude pozice Španělska na úvěrových trzích.

Vláda prodávala dluhopisy se splatností za dva, čtyři a deset let a chtěla získat jednu až dvě miliardy eur. Průměrný výnos klíčových desetiletých papírů dosáhl 6,04 procenta proti výnosu 5,74 procenta z dubnové aukce. Na sekundárním trhu tento týden jejich výnos vystoupil až na 6,5 procenta, v posledních dvou dnech ale klesl a dnes ráno byl na 6,14 procenta.

Analytici podle agentury Reuters upozornili na to, že ve středu a před aukcí šly španělské výnosy na trhu výrazně dolů, což se příznivě projevilo i na dnešní aukci. Trh podpořily dohady, podle nichž eurozóna připravuje podporu ohrožených španělských bank.

Španělsko už má pokryty potřeby refinancování letos splatných dluhů z téměř 60 procent, protože vydávání nových dluhopisů se soustředilo do prvních měsíců roku, kdy byla situace na trhu díky masivní úvěrové podpoře Evropské centrální banky vůči bankám v eurozóně krajně příznivá.

Vláda musí letos získat 82 miliard eur, navíc ale potřebuje peníze na záchranu padajících bank a pomoc zadluženým autonomním oblastem.