Španělsko stupňuje tlak na Gibraltar, chce zpoplatnit překročení hranice

Gibraltar

Gibraltar Zdroj: CC BY-SA 2.0: Steve - Wikimedia Commons

Španělsko zkoumá tvrdší opatření proti Gibraltaru v narůstajícím sporu o rybolovné oblasti. Gibraltar je britským územím, Španělsko ale usiluje o to, aby se znovu stal jeho součástí. Mezi zvažovanými kroky je i poplatek za překročení společné hranice, řekl podle agentury Reuters v dnes zveřejněném rozhovoru španělský ministr zahraničí.

Gibraltar je britská kolonie na jihu Pyrenejském poloostrově. Británii o svrchovanost Gibraltaru trvají tři staletí. Gibraltar je v současnosti domovem zhruba 30 tisíc lidí a v jeho ekonomice hraje prim soukromé mezinárodní bankovnictví, činnost spojená s online hazardním hrami a cestovní ruch.

Ministr José Manuel García-Margallo sdělil, že Španělsko uvažuje o zavedení poplatku za překročení hranice ve výši 50 eur. Poplatek by se vztahoval na turisty a obyvatele Gibraltaru, kteří hranici překračují při cestě do práce. Úřady by podle něj také mohly zkoumat kvůli daním tisíce obyvatel Gibraltaru, kteří ve Španělsku vlastní nemovitost. Dalším ze zvažovaných opatření je podle ministra uzavření vzdušného prostoru pro letadla směřující na letiště v Gibraltaru.

„Párty skončila,“ řekl ministr španělskému listu ABC. Odkázal se přitom na shovívavější politiku vůči Gibraltaru, kterou zaujala předchozí španělská socialistická vláda. Současná vláda pravého středu v čele s premiérem Marianem Rajoyem ve svých nárocích na území zastává tvrdší postoj.

Napětí mezi Španělskem a britským územím opět začalo růst deseti dny, když lodě začaly nedaleko Gibraltaru do moře shazovat betonové bloky. Gibraltar tehdy sdělil, že vyrábí umělý útes, který pomůže populacím ryb. Španělsko ale uvedlo, že útes bude překážet jeho rybářským lodím, a zpřísnilo hraniční kontroly, což na hranicích Španělska a Gibraltaru vyvolalo dlouhé fronty.