Španělsko už jedná o podmínkách finanční pomoci

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, která by snížila náklady na úvěry země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů však stále nepadlo závěrečné rozhodnutí o tom, zda Španělsko nakonec žádost o pomoc podá.

Za nejlepší variantu je považován postup, v rámci kterého by současný evropský záchranný fond EFSF nakoupil španělské dluhopisy v rámci aukce na primárním trhu a Evropská centrální banka by intervenovala na sekundárním trhu, kde se s dluhopisy dále obchoduje. Jednání měla podle jednoho ze zdrojů začít před několika týdny, avšak zatím se nejednalo o přesné částce.

Další zdroje však jsou více obezřetné. Jeden z nich uvádí, že o pomoci pro Španělsko není zatím nic jasného, a podle jiného se dokonce žádná jednání nekonají. Úřad španělského premiéra odmítl tuto záležitost komentovat. Mluvčí ministerstva hospodářství pouze uvedla, že v postoji Španělska se nic nezměnilo a země bude o dalším postupu rozhodovat až po zasedání měnového výboru Evropské centrální banky 6. září, protože doufá, že ECB zveřejní své plány na případné intervence na dluhopisových trzích.

I podle jednoho ze zdrojů by případné formální oznámení pomoci přišlo nejdříve 12. září, kdy by měl německý Ústavní soud rozhodnout zda bude Německo moct dokončit ratifikaci vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM. Další postup by však poté měl být velmi rychlý.

Španělsko je považováno v současnosti za dalšího horkého kandidáta na finanční pomoc. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj problémový , přislíbeno má až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Minulý měsíc se náklady na úvěry země vyšplhaly na nejvyšší hodnotu od zavedení eura před 13 lety.