Španělští "Hoodové" berou ze supermarketů a rozdávají chudým

španělský odborář

španělský odborář Zdroj: profimedia.cz

Sedm odborářů už tento týden zadržela španělská policie v souvislosti s akcí, která si nejen ve španělském tisku vysloužila přirovnání k slavnému zbojníkovi Robinu Hoodovi. Španělští odboráři ze svazu SAT se rozhodli odvézt ze dvou supermarketů v Andalusii nákupní vozíky naplněné jídlem, za které nezaplatili. To pak odevzdali neziskovým organizacím, aby nakrmily lidi v nouzi.

Je to krádež? Symbolický čin? Zvěrstvo? Násilnost? ptal se španělský list El País. Policie má jasno a v souvislosti s nájezdy na supermarkety už sedm levicových odborářů zadržela, napsala agentura AP. Později byli propuštěni na kauci.

Podle informací tohoto listu se první skupina odborářů vydala do supermarketu Mercadona ve městě Ecija nedaleko Sevilly a naplnila deset nákupních vozíků potravinami. Ty pak skončily u neziskových organizací v Seville poté, co je odmítly přijmout potravinové banky.

Ve stejné době se druhá skupina vydala do supermarketu Carrefour ve městě Arcos de la Frontera nedaleko Cádizu. Instrukce byly jasné: žádné ničení, žádné čokolády, jogurty ani dezerty; jen základní potraviny - cukr, olej, zelenina, obyčejné sušenky a mléko.

„V této době krize, kdy je město zbavováno majetku, chceme využít ty, kdo nás zneužívají; majitele půdy, banky a velké supermarkety, jež vydělávají peníze uprostřed ekonomické krize,“ vysvětlil čin odborový vůdce Juan Manuel Sánchez Gordillo, který rovněž zastupuje levici v andaluském parlamentu. I na něj ovšem vydala policie zatykač v souvislosti s útoky na supermarkety.

Andalusii zvláště tvrdě zasáhla krize způsobená zhroucením španělského stavebního průmyslu. Oblast, která byla na tomto průmyslovém odvětví do značné míry závislá, má v současnosti nezaměstnanost asi 33 procent.