Špatná zpráva pro Česko: vyhlídky německé ekonomiky se zhoršují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Navzdory krizi v eurozóně se německá ekonomika příští rok vyhne propadu do recese. Růst hrubého domácího produktu se ale zpomalí na 0,8 procenta, vyplývá z odhadu čtyř předních německých ekonomických institutů. Na jaře přitom tyto ústavy odhadovaly dvouprocentní růst. Horší vývoj v Německu zasáhne i českou ekonomiku.

Letos by měla německá ekonomika díky silnému začátku roku růst o 2,9 procenta, odhadují instituty. Německé hospodářství tak pokračuje v postupním zpomalovaní, v loni rostlo ještě o 3,6 procenta.

Analytiky nový odhad německých ekonomů nepřekvapil. „Zhoršení výhledu německé ekonomiky není v tuto chvíli první a nejspíše asi ani poslední. V našich prognózách jsme již počítali s tím, že se očekávání vývoje německé ekonomiky zhorší,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Přesto jsou ale čeští ekonomové ohledně růstu hospodářství našich západních sousedů o něco optimističtější, než německé instituty. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance německá ekonomika příští rok posílí o jedno procento, Pavel Sobíšek z UniCredit Bank odhaduje růst o 1,2 procenta. Marek ale upozorňuje, že tato čísla platí jen v případě, že evropští lídři dokážou zabránit šíření dluhové krize.

Ačkoli prognóza předpovídá německé ekonomice horší časy, zaměstnanci by to neměli vůbec pocítit, ba právě naopak. Instituty odhadují, že platy příští rok porostou o 2,5 procenta, letos se zvedly jen o 1,8 procenta. Zaměstnanost by měla dosáhnout rekordních 41,3 milionu lidí. „Pracovní trh se nenechá strhnout zpět krátkou hospodářskou stagnací,“ píše se ve zprávě.

Také inflace by se měla v příštím roce vrátit z letošních 2,3 na 1,8 procenta, čímž se podle stupnice Evropské centrální banky opět ocitne v pásmu stabilních cen.

HDP Německa v letech 1999 - 2010 (v %):HDP Německa v letech 1999 - 2010HDP Německa v letech 1999 - 2010|CIA World FactbookZdroj: CIA World Factbook

Podle analytiků se zpomalení německé ekonomiky odrazí i na vývoji v Česku. „Pokud německá ekonomika poroste jen naznačeným tempem, růst české ekonomiky stěží o mnoho překročí jedno procento,“ dodal Sobíšek. Marek předpokládá růst 1,1 procenta. Výrazně optimističtější je srpnový odhad České národní banky, který očekává posílení o 2,2 procenta.

Diagnóza německé ekonomiky, kterou stanovily institut Ifo, Institut pro světové hospodářství, Porýnsko-vestfálský institut pro hospodářský výzkum a Institut pro hospodářský výzkum Halle, slouží německé vládě jako vodítko pro stanovení vlastního odhadu vývoje ekonomiky. Ten bude zveřejněn 20. října.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.