Spojené arabské emiráty na černé listině. Evropská unie rozšířila seznam daňových rájů

Dubaj

Dubaj Zdroj: Profimedia.cz

Dubaj
Jumeirah
Dubaj
Dubaj
Mezinárodní letiště v Dubaji
7
Fotogalerie

Evropská unie dnes na svou černou listinu daňových rájů doplnila deset zemí, včetně Spojených Arabských emirátů či Bermud nebo Ománu. Krok, na kterém se dohodli ministři financí zemí unie v Bruselu, výrazně rozšiřuje stávající podobu soupisky, na níž bylo dosud jen pět států.

"Od prvního přijetí v roce 2017 černá listina prokázala svůj smysl jako pobídka ke spolupráci s EU," poznamenal rumunský ministr financí Eugen Teodorovici. Rumunsko nyní unii předsedá. Desítka zemí, které dnes EU doplnila na seznam, ve slíbeném termínu - tedy do konce loňského roku - neudělaly ve svých daňových systémech potřebné změny.

Rada EU dnes v tiskové zprávě připomněla, že dalších 32 států své systémy upravilo. V jedenácti případech dostaly od EU státy na úpravy svých národních pravidel dodatečný čas.

Podle české ministryně Aleny Schillerové nemá Praha s podobou seznamu potíže. "Na technické úrovni jsme to vydebatovali, a tak teď žádný zásadní problém nemáme," uvedla.

"Desítky zemí už v důsledku existence seznamu opustily škodlivé daňové režimy a začaly uplatňovat mezinárodní standardy průhlednosti a spravedlivého zdanění," uvedl po jednání komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici. Ty země, které k podobným úpravám nepřistoupily, podle něj budou muset čelit důsledkům svého rozhodnutí.

Práce na černé listině začaly už v roce 2016. Komplikovaná jednání způsobila, že první podoba soupisu zemí, vybraných při užší prověrce z původních více než 90 navrhovaných států, byla představena až v prosinci 2017. Země zapsané na seznamu mohou ze strany EU čelit některým omezením. Unie může například rozhodnout, že blok a jeho finanční instituce nebudou v těchto zemích provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.

Od té doby se počet zemí na seznamu několikrát změnil, stejně jako počet států zařazených na paralelní "šedou listinu". Na ní jsou země, jejichž daňové systémy a spolupráci v daňové oblasti unie podrobně sleduje.

Na seznamu dosud figurovaly Americká Samoa, Guam, Samoa, Trinidad a Tobago a Americké Panenské ostrovy. Nově jsou na něj doplňovány Aruba, Barbados, Belize, Bermudy, Fidži, Marshallovy ostrovy, Omán, Spojené arabské emiráty, Vanuatu a karibská Dominika.