Spojené státy navážou oficiální obchodní vztahy s Tchaj-wanem. Rozhovory začnou na podzim

Spojené státy chtějí na začátku podzimu zahájit oficiální bilaterální obchodní rozhovory s Tchaj-wanem. Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová (na snímku) v srpnu navštívila Tchaj-pej.

Spojené státy chtějí na začátku podzimu zahájit oficiální bilaterální obchodní rozhovory s Tchaj-wanem. Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová (na snímku) v srpnu navštívila Tchaj-pej. Zdroj: e15.cz

Inflace v Británii je nejvyšší za 40 let. Země proto zažívá nejprudší propad reálné hodnoty mezd v historii. Zdražují především potraviny a pohonné hmoty.
Izrael obnoví diplomatické vztahy s Tureckem. Na snímku izraelský premiér Jair Lapid.
Taxislužba Uber naváže spolupráci s největším polským letištěm.
Akcie v USA ve středu oslabily.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 230. den roku, svátek má Helena, před 61 lety byla dokončena výstavba Berlínské zdi.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Amerika dráždí Peking, bude obchodovat s Tchaj-wanem

Spojené státy oznámily, že na začátku podzimu oficiálně zahájí bilaterální obchodní rozhovory s Tchaj-wanem. Stane se tak jen několik týdnů poté, co ostrov navštívila šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Dá se tak očekávat další vyostření amerických vztahů s Čínou. Peking v reakci na návštěvu Pelosiové uskutečnil dosud největší vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu, který považuje za své území. Už v roce 2020 si USA a Tchaj-wan neoficiálně vyměnily zboží za téměř 106 miliard dolarů, skoro 2,6 bilionu korun.

Izrael a Turecko obnoví diplomatické vztahy

Turecko a Izrael se dohodly na plném obnovení diplomatických vztahů. Do obou zemí se vrátí jejich velvyslanci. Ve středu to potvrdila kancelář izraelského premiéra Jaira Lapida i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Ankara nařídila v roce 2018 svému velvyslanci, aby se vrátil do vlasti poté, co izraelské síly zastřelily více než šedesát Palestinců při protestech v Pásmu Gazy proti otevření americké ambasády v Jeruzalémě. 

Inflace v Británii je nejvyšší za 40 let

Červencová míra inflace ve Spojeném království dosáhla poprvé od roku 1982 na dvojcifernou hodnotu, činí 10,1 procenta. O měsíc dříve to bylo 9,4 procenta. Nahoru ji vyhnaly především vysoké ceny potravin a pohonných hmot. Země kvůli tomu zároveň zažívá nejstrmější propad reálné hodnoty mezd v historii. Britská centrální banka varovala, že inflace může letos ještě vystoupat na více než 13 procent.      

Uber naváže spolupráci s varšavským letištěm

Alternativní taxislužba Uber spojí síly s Letištěm Frédérica Chopina ve Varšavě. Její zákazníci si nově mohou objednat jízdu přímo z příletové haly největšího polského letiště. Uber za tímto účelem vytvořil speciální produkt, který je dostupný v jeho aplikaci každému, kdo na letiště přicestuje. Aplikace bude na základě takzvaných prediktivních algoritmů schopna přizpůsobit množství dostupných vozů tak, aby odpovídalo předpokládané poptávce právě přistávajících pasažérů. „Oficiální partnerství s Letištěm Frédérica Chopina je pro nás v rámci celé střední a východní Evropy důležitým milníkem,“ uvedl provozní manažer Uberu pro Českou republiku Štěpán Šindelář.   

Akcie ve Spojených státech zlevnily

Americké akciové trhy ve středu oslabily. Přispěly k tomu například slabé hospodářské výsledky maloobchodního řetězce Target. Dow Jonesův index klesl o půl procenta. Širší S&P 500 odevzdal 0,72 procenta a technologický Nasdaq Composite se propadl o 1,25 procenta. Přibližně o jedno procento zdražila ropa. Naopak zlevnilo zlato a stříbro. V mírné ztrátě skončily také nejsledovanější kryptoměny. 

Stane se dnes

  • V rakouském Grafeneggu se sejdou šéfové parlamentů Česka, Slovenska a Rakouska. Budou jednat o válce na Ukrajině, energetické bezpečnosti či přeshraniční meziparlamentní spolupráci. Česko zastupuje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 
  • Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) bude v Německu mluvit se saským ministrem hospodářství, práce a dopravy Martinem Duligem mimo jiné o plánované rychlotrati mezi Prahou a Drážďany, labské plavbě či o výluce mezi Děčínem a Bad Schandau.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v zemích Evropské unie za červenec.
  • V Londýně se uskuteční další rozsáhlá stávka zaměstnanců několika železničních společností.