Spojené státy ukončí program dočasného pobytu desítek tisíc Haiťanů

Haiti, ilustrační foto

Haiti, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Haiti, ilustrační foto
Haiti, ilustrační foto
Haiti, ilustrační foto
Haiti, ilustrační foto
Haiti, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Spojené státy ukončí v polovině roku 2019 program, který dosud umožňoval dočasný pobyt v zemi téměř 60 tisíc občanů karibského státu Haiti. Washington ochranný program vytvořil po ničivém zemětřesení, které postihlo Haiti v roce 2010.

Životní podmínky na Haiti se podle amerického ministerstva významně zlepšily, administrativa prezidenta Donalda Trumpa se proto rozhodla prodloužit platnost programu už jen jednou a to do 22. července roku 2019. Haiťané žijící ve Spojených státech by tak měli mít podle úřadu dostatek času na to, aby se připravili na návrat do vlasti.

Podle odpůrců rozhodnutí se podmínky na Haiti nezlepšily dost na to, aby mohly Spojené státy občany ostrovní země deportovat ze svého území.

O prodloužení platnosti programu před časem Washington požádal i haitský prezident Jovenel Moise. Aktuální poslední prodloužení programu, který by jinak vypršel na konci roku, by mělo poskytnout podle Washingtonu dostatek času na přípravy na návrat asi 58 700 lidí i samotnému Haiti.

Spojené státy už na počátku listopadu oznámily, že v lednu 2019 ukončí program, který umožňoval 5000 Nikaragujců na základě dočasného povolení k pobytu žít takřka dvě desetiletí v USA. O osudu obdobného programu pro 86 tisíc občanů Hondurasu se rozhodne do července příštího roku. Už příští rok by měl skončit program chránící před deportací občany Súdánu, v polovině roku 2019 vyprší platnost obdobného programu pro občany Jižního Súdánu.

Zemětřesení z roku 2010 na Haiti, které je jednou z nejchudších zemí světa, zabilo na čtvrt milionu lidí. Teprve letos v říjnu OSN ukončila svou misi na západní části ostrova Hispaniola, o který se Haiti dělí s Dominikánskou republikou. Na vrcholu mise v jejích řadách působilo až 10 tisíc pracovníků.