Spojené státy uvalí na Rusko další sankce. Kritizuje je i Evropská unie

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump podepíše zákon, který uvaluje nové sankce vůči Rusku. Informoval o tom Bílý dům. Zákon, jenž zahrnuje rovněž nové sankce vůči Íránu a Severní Koreji, již dříve odsouhlasil Kongres. Rusko na připravované sankce v pátek reagovalo rozhodnutím o vyhoštění části diplomatů USA.

Trumpovo stanovisko k sankcím dosud nebylo jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje sankcemi klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení. Jeho důležitou součástí je ustanovení, které brání hlavě státu sankce zmírnit či zrušit bez souhlasu Kongresu.

Nové protiruské sankce se nelíbí Evropské unii, která kritizuje fakt, že američtí zákonodárci v této věci nespolupracovali s Evropou. Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU, mimo jiné budování plynovodu Nord Stream 2.

Zákon v úterý schválila americká Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek jej odsouhlasil rovněž Senát. Nové sankce mají Rusko potrestat za jeho údajné zásahy do amerických prezidentských voleb a za vojenskou agresi na Ukrajině a v Sýrii, píše agentura AP.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím nebylo oficiálně oznámeno. Rusko rovněž uvedlo, že od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v ruské metropoli.