Společnost Saudi Arabian Airlines obnoví po sedmadvaceti letech spojení s Irákem

Saudi Arabian Airlines

Saudi Arabian Airlines Zdroj: profimedia.cz

Saúdskoarabská státní letecká společnost Saudi Arabian Airlines dnes po 27 letech obnovuje pravidelné spojení s Irákem. První let se uskuteční mezi Džidou a Bagdádem.

Letecká spojení mezi Irákem a Saúdskou Arábií byla přerušena v roce 1990, když někdejší irácký prezident Saddám Husajn obsadil Kuvajt. Napětí ve vztazích mezi sunnitskou Saúdskou Arábii a převážně šíitskými vládami v Bagdádu panovalo i po svržení Saddáma Husajna.

Teprve v roce 2015 otevřela Saúdská Arábie v Iráku ambasádu. Letos v únoru navštívil Bagdád saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr a v červnu přijel irácký premiér Hajdar Abádí do Rijádu.

Saúdská Arábie se, stejně jako Spojené arabské emiráty, snaží získat přízeň Bagdádu ve snaze zastavit rostoucí regionální vliv Íránu. Saúdská vláda v říjnu oznámila, že hodlá s Irákem založit společnou obchodní komisi. V srpnu obě země zveřejnily plán otevřít pro obchod pozemní hraniční přechod Arar, který byl uzavřen od roku 1990.

První saúdskou leteckou společností, která obnovila spojení s Irákem, jsou nízkorozpočtové aerolinky Flynas. Do irácké metropole a dalších destinací začaly létat v polovině října.