Spolupachatel atentátů v Paříži prý pobýval na Slovensku

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam Zdroj: ctk

Jeden z hlavních strůjců listopadových atentátů v Paříži Salah Abdeslam ještě před útoky loni v létě údajně tři týdny pobýval na Slovensku.

S odvoláním na dva nejmenované zdroje to dnes napsal portál Aktuality.sk. Ten dále uvedl, že Abdeslam se zřejmě ubytoval v jednom z penzionů v Nitře.

Právě v tomto městě a na dalších místech v zemi slovenští policisté po útocích v Paříži provedli razii, během které neúspěšně pátrali právě po Abdeslamovi.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák informace o možném pohybu Abdeslama v zemi nepotvrdil. „Tuto informaci bych blíže nekonkretizoval, protože není zcela přesně ani potvrzena, ani vyvrácena, ani z naší strany,“ řekl novinářům Kaliňák po dnešním jednání slovenské vlády. Dodal, že slovenská policie pracovala s různými informacemi a podnikala opatření, která považovala za důležitá.

Za ne zcela přesnou ministr označil informaci portálu, že Abdeslam má mít na Slovensku příbuzného, Iráčana původem z Mosulu, který se oženil se Slovenkou. Abdeslam byl nakonec zadržen v březnu v Belgii. Muž je hlavním podezřelým při vyšetřování teroristických útoků v Paříži z loňského 13. listopadu, které si vyžádaly 130 obětí.

Slovensko nebylo jedinou zemí, do které Abdeslam zavítal před atentáty ve francouzské metropoli. Podle dřívějšího vyjádření německého ministra vnitra Thomase de Maizièra Abdeslam během devíti měsíců, které předcházely útokům, navštívil dohromady šest zemí, včetně Německa a Rakouska. Abdeslam také loni v září autem pronajatým v Belgii cestoval do Maďarska se svým komplicem Najimem Laachraouim, který byl spolupachatelem letošních březnových útoků v Bruselu.