V Bruselu zadrželi posledního atentátníka z Paříže

Akce belgické policie, při které byl dopaden Salah Abdeslam

Akce belgické policie, při které byl dopaden Salah Abdeslam Zdroj: ctk/ap

Belgická policie dopadla islámského radikála Salaha Abdeslama, který je považován za jediného přímého účastníka loňských listopadových pařížských atentátů. V přestřelce na bruselském předměstí Molenbeek byl zraněn. Belgický premiér Charles Michel na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a vyšetřovateli v Bruselu potvrdil, že Abdeslam byl při bruselské razii zadržen společně s dalšími dvěma podezřelými.

„Zatkli jsme Salaha Abdeslama, zatčeni byli tři podezřelí,“ prohlásil Michel. Dnešní večer je podle něj úspěchem v boji proti terorismu. Hollande potvrdil, že Abdeslam byl formálně identifikován. Oba politici ocenili vzájemnou spolupráci justicí, policie a zpravodajských služeb obou zemí.

„Máme ho,“ tweetoval předtím belgický státní tajemník pro azyl a migraci Theo Francken. Informace o totožnosti dalších zadržených nejsou k dispozici. Média nejdřív informovala o zadržení Abdeslama a jednoho dalšího muže. Policisté pak hledali ještě třetího muže, který se zjevně schovával v jednom domě.

Hollande prohlásil, že očekává „co možná nejrychlejší“ vydání Abdeslama Francii, poté, co o to francouzská justice požádá.

Čeká se další zatýkání

Do plánování pařížských útoků bylo podle šéfa Elysejského paláce zapojeno více lidí, než se původně předpokládalo. Vyšetřování pařížských atentátů podle něj ještě neskončilo a bude následovat další zatýkání. Hollande rovněž oznámil, že na sobotní ráno svolal schůzku francouzské bezpečnostní rady. V celé Francii a Belgii je úroveň hrozby terorismu velmi vysoká zdůraznil Hollande.

Místostarosta předměstí Molenbeek Ahmed El Khannouss agentuře AP potvrdil, že Abdeslam byl postřelen do nohy a policie ho odvedla.

Podle informací místostarosty jsou jen několik desítek metrů od dějiště policejní operace dvě školy. Úřady podnikly opatření na zajištění jejich bezpečnosti, stejně jako bezpečnosti místních obyvatel. Oblast uzavřeli policisté s helmami a štíty.

Čtvrtí otřásly výbuchy

V Molenbeeku, kde policie pátrá po dalším podezřelém, byly podle belgických médií slyšet nejméně dva výbuchy. Na záběrech veřejnoprávní televize RTBF bylo vidět kouř.

Agentura Belga informovala, že v bytě na předměstí Bruselu, kde došlo v úterý k přestřelce mezi policií a neznámými útočníky, našli belgičtí vyšetřovatelé otisk Abdeslamova prstu. Podle veřejnoprávního belgického rozhlasu RTBF je velmi pravděpodobné, že Abdeslam byl ještě tento týden v bytě, kde na předměstí belgické metropole Forest policie provedla razii.

údajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslamúdajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslam | ctk/APFrancouzský zatykač na Salaha Abdeslama

Byt přišla v úterý šestice belgických a francouzských policistů zkontrolovat v rámci vyšetřování loňských teroristických atentátů v Paříži. Když do něj vstoupili, stali se terčem palby. Tři policisté, z toho jedna Francouzka, utrpěli lehké zranění. Jednoho ze střelců zlikvidoval elitní policejní odstřelovač.

Abdeslam při úterní razii uprchl

Belgická federální prokuratura informovala, že Alžířan Muhamad Balkaíd zabitý během úterní razie v bruselském bytě byl pravděpodobně jedním z hledaných v souvislosti s pařížskými atentáty. V jiném prohlášení prokuratura upřesnila, že Balkaíd byl pravděpodobně mužem, který vystupoval pod jménem Sámir Buzíd a v úterý byl zabit.

Veřejnoprávní belgický rozhlas oznámil, že má informace, podle nichž Abdeslam byl „více než pravděpodobně“ jedním z oněch dvou osob, které při úterní razii uprchli. Jiná belgická média jsou v tomto opatrnější a omezují se na konstatování, že Abdeslam podle důkazů někdy v bytě byl.

Muže jménem Sámir Buzíd je hledaný od prosince, kdy policie zveřejnila jeho záběry pořízené kamerovým systémem, když dva dny po atentátech posílal z Bruselu peníze ženě, která byla poté zabita při přestřelce s policií na pařížském předměstí St. Denis.

Odměna za atentát

Žena byla sestřenicí Belgičana Abdelhamida Abaaouda, který bojoval v Sýrii a byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů. Oba byli zabiti v bytě v St. Denis 18. listopadu.

V bruselském bytě našla policie po skončení úterní operace vlajku radikální organizace Islámský stát, který se přihlásil k útokům v Paříži, při nich islamisté povraždili 130 lidí a další stovky osob zranili. Dále našla islamistickou literatura, automatickou zbraň typu kalašnikov a zásobu munice.