Spoluzakladatel Penty Haščák byl zproštěn trestního stíhání

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák
3
Fotogalerie

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého loni v prosinci policie obvinila z korupce a z praní špinavých peněz v souvislosti se zhruba 15 let starou korupční aférou zvanou Gorila. Vyplývá to z úterního oznámení prokuratury. Kromě Haščáka bylo zrušeno i stíhání dalších dvou obviněných.

Haščákovi obhájci rozhodnutí generálního prokurátora v prohlášení pro média uvítali. Zatím se však k jeho obsahu nechtějí vyjadřovat, protože text rozhodnutí se zdůvodněním jim ještě nebyl doručen. Ze stejného důvodu se ani jejich klient zatím nechce vyjadřovat ke svému dalšímu postupu. Sdělení generální prokuratury „jen potvrzuje názor klienta, že byl v prosinci 2020 obviněný (vzatý do vazby) bez jakéhokoli skutkového základu“, uvedli Haščákovi advokáti.

Jeden z nejbohatších Slováků Haščák čelil obvinění v kauze údajného nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů ve zmíněné korupční aféře, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou. Spolu s ním byl stíhán také bývalý ředitel kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Ľubomír Arpáš a jeho manželka.

Podle dřívějších informací slovenských médií policie podezírala Arpáše z toho, že vynesl z SIS nahrávky z odposlechů bytu, kde se Haščák setkával s politiky a úředníky a kde se hovořilo o provizích či úplatcích. Nahrávky prý Arpáš prodal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s chotí, rovněž někdejší příslušnicí SIS, založili společnost, která dostala od jedné firem pod kontrolou finančníka 194 tisíc eur (zhruba pět milionů korun) za fiktivní analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou. Penta nekalé jednání v kauze Gorila od začátku popírá.

Generální prokurátor Maroš Žilinka podle oznámení prokuratury uvedl, že nebyly zajištěny žádné důkazy, které by potvrzovaly důvodnost trestního stíhání v kauze.

Pochybnosti v souvislosti s informacemi o úniku nahrávky z SIS dříve vyslovil její tehdejší šéf Vladimír Pčolinský. Podle jeho slov není jisté, že Arpáš měl přístup ke zvukovému záznamu ze zmíněné aféry. Pčolinský letos přišel o funkci ředitele SIS poté, co byl v jiném případu obviněn z korupce; i jeho stíhání generální prokuratura zrušila. O Pčolinského věci nerozhodoval Žilinka, ale jeho náměstek.

Haščák byl ve zmíněném případu zhruba měsíc ve vazbě. Po obvinění se vzdal výkonných pozic v Penta Investments a také začal na rodinu převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny.