Českého vývojáře CN Group kupuje ukrajinský obr Ciklum. Odhad převyšuje miliardu korun

Ciklum chce prostřednictvím akvizice vstoupit na trh střední Evropy a německy mluvících zemí, kde má CN Group stabilní pozici.

Ciklum chce prostřednictvím akvizice vstoupit na trh střední Evropy a německy mluvících zemí, kde má CN Group stabilní pozici. Zdroj: Ciklum

Českého vývojáře CN Group, který sídlí ve Fénixově paláci na Václavském náměstí, kupuje ukrajinský Ciklum
2
Fotogalerie

Americký filantrop George Soros nebo Dragon Capital českého podnikatele Tomáše Fialy jsou investory původně ukrajinské společnosti Ciklum, která právě dokončila významnou akvizici v Česku. Od tuzemského fondu Genesis Capital koupila softwarového vývojáře CN Group. Výše transakce nebyla zveřejněna, podle odhadu by mohla přesáhnout miliardu korun. 

Skupina fondů rozvojového kapitálu Genesis Capital vstoupila do CN Group před více než dvěma lety v době, kdy společnost řešila nástupnictví. Za tu dobu tržby i zisk podniku výrazně vzrostly.

„Za posledních 2,5 roku Genesis Capital zdvojnásobily tržby na 640 milionů korun, přičemž téměř ztrojnásobily ziskovost na 140 milionů korun před zdaněním. Díky tomu je CN Group jednou z nejúspěšnějších investic v historii Genesis Capital,“ řekl Martin Viliš, partner Genesis Capital zodpovědný za projekt.

Novým majitelem se stala společnost Ciklum, která firmám pomáhá navrhovat a přizpůsobovat podnikání inovacím za využití nově vznikajících technologií. Původně ukrajinská společnost sídlící v Londýně působí ve třiceti zemích.

V roce 2015 do ní investoval americký finančník s maďarskými kořeny George Soros, mezi podílníky je i Dragon Capital Tomáše Fialy, který na Ukrajině patří mezi největší investory. Společnost měla podle odborných odhadů v roce 2019 hodnotu přes 150 milionů eur, tedy více než 3,8 miliardy korun.

Ciklum chce prostřednictvím akvizice vstoupit na trh střední Evropy a německy mluvících zemí, kde má CN Group stabilní pozici. Mezi klienty CN Group, jež se zaměřuje na vývoj softwaru, patří stavební společnost Strabag nebo Procter&Gamble. Společnost sídlí v Praze a má pět vývojových středisek v zemích střední Evropy.

„Se schopností dodávek napříč trhy České republiky, Slovenska, Ukrajiny, Polska a Rumunska budou sjednocené společnosti představovat jednoho z největších poskytovatelů řešení pro digitální transformaci v regionu střední a východní Evropy s globálním dosahem,“ uvádí tisková zpráva.

Výši transakce strany neuvedly. Podle analytika Tomáše Pfeilera ze společnosti Cyrrus by mohla přesáhnout miliardu korun. „Dovedl bych si představit, že se hodnota firmy nachází v nižších jednotkách miliard korun,“ uvedl Pfeiler. „V případě CN Group vidíme velký nárůst zisků, což většinou ospravedlňuje vyšší valuační násobky. U softwarových firem taktéž platí, že se obchodují za násobky účetní hodnoty,“ doplnil. 

Genesis Capital je skupina fondů, které nabízejí malým a středním podnikům ve střední Evropě pomoc při financování růstu a rozvoje. Do portfolia spadá například minoritní podíl v síti elektrospotřebičů Datart nebo stoprocentní podíl největšího provozovatele zákaznických telefonních center v Česku, společnosti Conectart. Skupinu založil někdejší šéf české bankovní filiálky HSBC Jan Tauber.