Spor Evropské komise s Maďarskem? Bezvýznamný a směšný, kritizuje Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ČTK

Jean-Claude Juncker
Viktor Orbán
Jean-Claude Juncker
4
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje řízení, které s Maďarskem vede Evropská komise kvůli zákonu o nevládních organizacích, za bezvýznamné a směšné. "Na dálku je z toho cítit, že jde o politickou záležitost. Kdybychom to brali vážně, zesměšnili bychom se i my sami," řekl.

Podle Orbánových kritiků je sporný zákon součástí širší snahy maďarské vlády dostat pod kontrolu nezávislé instituce v zemi. Premiér v rozhovoru v této souvislosti opět zaútočil na amerického finančníka maďarského původu George Sorose, jehož považuje za svého úhlavního nepřítele. Podle něj je Soros za nynější kroky Evropské komise proti Budapešti odpovědný.

"Soros si koupil lidi, koupil si organizace, jež mu zobou z ruky, a pod jeho vlivem je i Brusel," prohlásil Orbán.

Zákon o nevládních organizacích schválil parlament v Budapešti v červnu. Zpřísňuje kontrolu úřadů nad nevládními organizacemi podporovanými zvenčí.

Organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (613 tisíc korun) se mají registrovat a informovat o svém financování. Pokud to neučiní, hrozí jim vysoké pokuty a zákaz působení. Musejí se též označovat za "organizace využívající zahraniční financování".

Evropská komise kvůli tomuto zákonu zahájila s Maďarskem řízení v červenci. V polovině srpna obdržela požadovanou maďarskou reakci, která však "vážné obavy" unijní exekutivy nerozptýlila.

Tento týden ve středu proto komise řízení posunula do další fáze, když Budapešti poslala takzvané odůvodněné stanovisko s tím, že vláda má měsíc na odpověď. Pokud maďarská reakce nebude uspokojivá, může EK věc předat evropskému soudu.